3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Banker Kastelli intihar etti

Kadıköy'de bulunan işyerinde silahla intihar eden Abidin Cevher Özden'in cesedi, savcı ve polis ekiplerinin incelemesinin ardından Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

Özden'in Kadıköy'de bulunan işyerinde kafasına sıktığı kurşunla intihar etmesinin ardından olay yerine gelen güvenlik güçleri, detaylı araştırma yaptı. Savcının incelmesini bitirmesinin ardından olay yeri inceleme ekibi de gerekli olan delilleri topladı.

Bu sırada Adli Tıp Kurumu'na ait cenaze aracı işyerinin önüne geldi. Binadan ceset torbasında çıkartılan Özden'in cenazesi, polisler tarafından taşınarak cenaze aracına konuldu. Acı haberin ardından işyerine gelen Özden'in oğlu Bozkurt Özden, basının
ısrarlı sorularını yanıtlamayarak aracına bindi ve daha sonra işyerinden ayrıldı.

Önceki haber

"Banker Kastelli" olarak bilinen Abidin Cevher Özden, Kadıköy'deki işyerinde silahla intihar etti. Özden hayatını kaybetti.

Edinilen bilgiye göre, Kuşdili Caddesi üzerinde bulunan Efes Çarşısı'nın ikinci katındaki bürosunda ağzına silah dayayan Abidin Cevher Özden, silahı ateşledi. Özden, olay yerinde hayatını kaybetti. Polis ekiplerinin büroda ve ceset üzerindeki inclemesi sürüyor.


BANKER KASTELLİ KİMDİR?

"Banker Kastelli" adıyla tanınan Cevher Özden bankerlik piyasasının en büyüğü idi ve halkın yaklaşık 100 milyarını toplamıştı.

Ancak bir yandan da piyasanın artık tahammül edilemez duruma gelen risklerini ve potansiyel hasarı denetim altına almak için getirilmek zorunda kalınan kimi önlemler, bankaların mevduat sertifikası satışına getiren sınırlamalar ve daha sonra yasaklamalar Banker Kastelli'nin de sonunu getirecekti.

1982 yazına doğru artık sadece Çavuşoğlu-Kozanoğlu grubuna bağlı Hisarbank'ın ve Özer Çiller'in başında bulunduğu İstanbul Bankası'nın sertifikalarını satmaktan başka bir yolu kalmayan Kastelli'ye son darbe 18 Haziran 1982'de indirildi. Bu tarihte İstanbul'da yapılan toplantıda o sırada Türkiye'de faaliyet gösteren 40 bankanın hepsinin imzaladığı bir kararla artık "Bankalar bankerler aracılığıyla mevduat sertifikası satmayacaklar ve pazarlamayacaklar"dı.

Halktaki güvensizlik had safhada olduğu için bankaların bu kararı gazetelerde yarım sayfayı bulan büyük ilanlarla duyuruluyordu, ama aynı gazete sayfalarının diğer yarısında Banker Kastelli'nin ilanları da çıkmaya devam ediyordu.

Son zamanlarında Türkiye'nin en ünlü artist ve aktörlerine reklam filmleri çektiren Kastelli, "Güven tecrübe edilmez, tecrübeden doğar" diyordu. Kastelli gerçekten de tecrübeliydi ve gazetelerde bu ilanlar çıkarken, 19 Haziran Cumartesi günü soluğu İsviçre'de alacaktı.

Uçak bileti gidiş-dönüştü ve dönüş tarihi olarak da 22 Haziran Salı günü görünüyordu. Ama Banker Kastelli o tarihte dönmeyecek, çok daha sonra Türkiye'ye döndüğünde hakkında verilen gıyabi tutuklama kararı vicahiye çevrilerek yeni ikamet adresi Bayrampaşa Cezaevi olacaktı. Kastelli'nin çöküşüyle mali sistemin ağır bir darbe yiyeceğini bilen Özal ve Erdem, Ziraat Bankası ve Pamukbank aracılığıyla Kastelli'ye büyük miktarda kredi sağlamaya çalışmış ancak başaramamıştı.

Kastelli'nin ardından Hisarbank ve İstanbul Bankası da batacaktı. Böylece Türkiye ilk kez o tarihlerde tanık olduğu banka batışlarına daha sonraki yıllarda bir çok kez tanık olacak ve hatta alışacaktı, ama her şeyin ilki en etkili örnek olmaya da devam ediyordu. On binlerce insanı perişan eden, intiharlara yol açan tam bir facia ortaya çıkacaktı.



GEÇEN YIL MEZARLIKTA KURŞUN SIKMIŞTI


BANKER Kastelli olarak tanınan Abidin Cevher Özden geçen yIL 18 Temmuz'da 1982 yılında aşırı dozda uyuşturucudan hayatını kaybeden üvey oğlu Hakan Bahadır’ın Karacaahmet Mezarlığı’ndaki kabri başında intihar girişiminde bulunduğu iddia edilmişti.

Silah sesine koşan özel güvenlik görevlileri, 1. Ada’daki aile kabristanında, elinde, 1996 yılında taşıma ruhsatı iptal edilen Smith Wesson tabanca bulunan Abidin Cevher Özden’i yakaladılar. Kabristanda 11 boş kovan bulundu. Üsküdar’da polis merkezine götürülen Özden, piyasaya borcu olduğunu, alacaklıların kapısına dayandığını, bir an daralıp ateş ettiğini söyledi.

Oğlumu hatırladım

Geceyi, 2 kişinin yaralandığı bir kazaya karıştığı için karakolda gözaltına alınan Şanar Yurdatapan ile geçiren Özden, dün ruhsatı geçmiş tabanca bulundurduğu ve meskûn mahalde havaya ateş ettiği iddiasıyla Üsküdar Adliyesi’ne çıkarıldı. Abidin Cevher Özden adliye girişinde gazetecilere, "Bunalmış ve daralmıştım, oğlum aklıma geldi. Kesinlikle intihar etmek istemedim. Oğlumun mezarı başında havaya silah sıktım. Ruhsatın bittiğini bile bilmiyordum. Oğlum kız arkadaşı yüzünden eroine alışmıştı. Hayatını kaybettiğinde yanında değildim. Şu meşhur ’banker’ davaları yüzünden haksız yere içeride tutuluyordum. İntihar etmek istemedim. Sadece çok doluydum, havaya ateş ettim. İntihar etmek isteyen adam, 11 kurşundan bir tanesini tutturamaz mı?" dedi.

Çok bunaldım

Yaşadığı sıkıntının, yeniden iş yapmaya başladığı inşaat sektörü ile ilgili olduğunu söyleyen Özden, "Artık ticaret çok kirli ve ortalık dolandırıcı dolu. Son zamanlarda işlerim bozuldu. Piyasaya bir miktar borcum var. Alacaklılar kapıya geliyor. O nedenle bunalımlıydım" diye konuştu.Özden, savcılık sorgusundan sonra serbest bırakıldı.

.
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2008 Pazartesi 13:40:18
Güncelleme :2 Haziran 2008 Pazartesi 16:45:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?