4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

'Barış Manço' vapuru tekrar boğazda

İstanbul’un tarihi vapurlarından Barış Manço, tepeden tırnağa yenilenerek jilet olmaktan kurtuldu. Başkan Topbaş, Vapurun 40 yıl daha hizmet edeceğini belirtti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Şirketlerinden İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ’nin (İDO) yenilediği Barış Manço Vapuru, yeniden İstanbul Boğazı’nda hizmet vermeye başladı. Jilet olmaktan kurtarılarak İstanbullulara 40 yıl daha hizmet verecek Barış Manço Vapuru’nun Moda İskelesi’nde gerçekleşen hizmete alınış törenine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra, Merhum Sanatçı Barış Manço’nun Eşi Lale Manço, Kardeşi İnci Manço İlbay, Cem Karaca’nın eşi İlkim Karaca, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Adalar Belediye Başkanı Coşkun Özden, Milletvekili Hamza Yerlikaya, İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, Barış Manço’nun dostları, Kurtalan Ekspres üyeleri katıldı.

İDO’nun Şehir Hatları’ndan devraldığı yılların yorgunu vapurları yenileme çalışmalarına devam ediyor. Yürütülen çalışmalar kapsamında son olarak 7’den 77’ye tüm Türk Halkı’nın severek andığı Barış Manço‘nun ismini taşıyan vapur yenilendi. Haliç Tersanesi’nde 6 ay süren onarım çalışmaları sonrasında yenilenen Barış Manço Vapuru, yeni yüzüyle 40 yıl daha İstanbullulara hizmet verecek. Vapurda ana güverteden taraça güverteye kadar olan tüm bölümler söküldü ve bu bölümlerde saç yenileme işleri yapıldı. Yaklaşık 80 ton saç kullanılarak hayata döndürülen ve iç hatlarda yolcu taşıyacak olan Barış Manço Vapuru’nun yenileme çalışmaları, 1 milyon 300 bin YTL.’ye mal oldu.

Başkan Topbaş; “2015’te 368 kilometre raylı sisteme kavuşacağız” 

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un, değişik kültürlerden ve dinlerden insanların yaşadığı gerçek anlamda bir “barış kenti” olduğunu belirterek, yıllarca İstanbul'a hizmet vermiş Barış Manço vapurunun bundan sonra yenilenmiş haliyle bir 40 yıl daha hizmet verecek hale getirildiğini söyledi. İstanbul’un en önemli sembollerinden birinin de vapurlar olduğunu hatırlatan Başkan Kadir Topbaş, Türk Milleti’nin gönlünde önemli bir yere sahip olan Barış Manço’nun adını taşıyan vapurun 6 aylık bir yenileme çalışmasından geçtiğini ifade etti. Başkan Topbaş, “Baştan aşağı yenilenen vapurda 80 ton sac kullanıldı. Tüm salonlarda karkas çelikleme, havalandırma kanalları, izolasyonlar yenilendi. Gemideki tüm çerçeveler modern çizgilerle estetik hale getirildi. İç mekan koltukları ile tüm yan panel kaplamalar, vardevela ve parampetler yenilendi, dış mekan koltukları ergonomik hale getirildi. Dümen sistemi revize edildi, yer döşemeleri kaliteli PVC ile yenilendi. Ana güvertedeki arka salon yekpare hale getirilerek kullanıma sunuldu. Makine dairesindeki tüm boru devreleri yenilendi ve gemi çevreye ve deniz canlılarına zarar vermeyen Karina Boyama kullanıldı. Bu kapsamlı çalışmayla, jilet olmayı bekleyen vapurlardan biri olan Barış Manço Vapuru, 40 yıl daha İstanbul’a hizmet verecek” diye konuştu.

Ulaşıma 5 yılda 11.2 milyar YTL… 

“Doğal Asfalt” diye ifade edilen denizden daha fazla yararlanmak için denize çok büyük yatırımlar yaptıklarını ifade eden Kadir Topbaş, Şehir Hatları’ndan devraldıkları bütün vapurları yenileyerek kullanım sürelerini 40 yıl daha uzattıklarını, İstanbulluların seçtikleri 20 yeni vapurdan 5’nin önümüzdeki günlerde İDO’nun filosuna katılacağını kaydeden Başkan Topbaş, göreve geldiklerinde 11 milyon olan şehir içindeki günlük hareketliliğin bugün 23 milyona ulaştığına dikkat çekti. İstanbul’da günde 325 bin kişi ile 25 bin aracın da deniz yolunu kullandığını belirten Topbaş, “Bir şehrin medeniyet ölçüsü, toplu taşıma araçlarını kullanma oranına bağlıdır. Bunun için konforlu kaliteli hizmetin sağlanıyor olması lazım. Biz deniz taşımacılığında bunu hedefe koyduk” dedi.


Lale Manço; “Barış’ın adının vapurda yaşatılması ailemiz için büyük onur…” 

Törende konuşan Barış Manço'nun eşi Lale Manço da vapura “Barış Manço” adının eşinin ölümünün hemen bir yıl sonrasında 1999 yılında verildiğini hatırlatarak, “Bu bizim için inanılmaz bir onurdu. 1958 yılından beri Modalıyım ve vapurlar hayatımda çok önemli bir yer tutuyor. Barış Manço vapurunun yeni haliyle tekrar İstanbul Boğazı’na açılması bizim için büyük bir mutluluk” dedi.

Moda’da Barış Manço ile özdeşleşen köşkün “Barış Manço Müzesi” yapılacağını dile getiren Lale Manço, vapurun İDO’nun desteğiyle her sene 3 Şubatta Moda İskelesi’nden sevenleriyle birlikte kalkarak, sanatçının kabrinin bulunduğunu Kanlıca’ya gideceğini de sözlerine ekledi. Barış Manço 7’den 77'’ye Dolu Dizgin Barış ve Sevgi Derneği Başkanı ve sanatçının kardeşi İnci Manço İlbay da ağabeyinin adının bu vapura verilmesinden çok mutlu olduğunu dile getirerek, ona özlemlerinin asla bitmeyeceğini kaydetti.

Törende konuşmaların ardından İlbay, derneğin rozetini Başkan Kadir Topbaş’ın yakasına taktı ve Eşi Özleyiş Topbaş'a iletilmek üzere derneğin kolyesini hediye etti. Daha sonra Kadir Topbaş ve diğer katılımcılar kurdele keserek vapuru tekrar hizmete aldılar. Topbaş, Manço ve beraberindekiler vapurla bir gezi yaparken, Kurtalan Ekspres de Barış Manço’nun eserlerinden oluşan şarkılar seslendirdi.

Daha önce İSTANBUL-9 ve Aykut Barka vapurlarını tepeden tırnağa tamamen yenileyerek, en az 40 yıl daha hizmet verebilecek hale getiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi İDO, Barış Manço Vapuru’nun ardından Ahmet Hulusi Yıldırım Vapuru’nun yenileme çalışmalarına başlayacak. Diğer vapurların bakım ve onarımları ise periyodik dönemlerde yapılıyor.

İBB
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 09:25:32
Güncelleme :1 Temmuz 2008 Salı 10:31:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?