7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

Bartholomeos, Yunan bakana dert yandı

İstanbul Fener Rum Patriği Bartholomeos, Yunanistan Turizm Bakanı Dimitrios Avramopulos’a “ekümenlik” tartışmaları ve Heybelida Ruhban Okulu için dert yandı.

Yunan ET 3 televizyonuna göre, İstanbul Fener Rum Patriği Bartholomeos, “ekümeniklik” tartışmaları hakkında Türk Hükümeti’ni kastederek “En az 100 defa, ne ikinci bir Vatikan olmak istediğimizi, ne de bu sıfata siyasi içerikli bir anlam verdiğimizi anlattım. İkinci bir Vatikan olmak Ortodoks Kilisesi’nin esaslarıyla bağdaşmıyor. Ekümeniklik bize ait tarihi bir sıfattır ve bundan vazgeçemeyiz. Kimliğimizi inkar etmiyoruz. Onlar bize kim olduğumuzu söyleyecek değiller. Biz kim olduğumuzu asırlardır biliyoruz” dedi.

“SORUNLAR ÇÖZÜLMEDİ”

Atina Haber Ajansı’na göre ise, Bartholomeos aynı görüşmede, “Hayalkırıklığına uğradık. Sorunlarımızdan hiçbiri çözülmedi. Avrupa Birliği için tarih eşiğinde bulunduğumuz bir sırada daha çok saldırıya maruz kalıyoruz. Hristiyanların ve ana kilisenin şikayet ve hayalkırıklığını dile getirmek istiyorum” dedi.

Bartholomeos, “Eğitim bakanı geçen yıl 30 Ocak’ta Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden faaliyete geçmemesi için hiçbir neden bulunmadığını söyledi. Ama şimdi bize bunun devletin güvenliği için tehlike olduğu söyleniyor” dedi.

“PATRİKHANE POLİTİKADAN UZAK KALMALI”

Ankara’da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Kültür Bakanı Erkan Mumcu ile görüşen Yunanistan Turizm Bakanı Dimitrios Avramopulos da, Patrikhane’nin iki ülke ve iki halk arasında bir birleştirici bir rol oynayabileceğini söyleyerek “Zaman zaman çıkan meselelere rağmen Türkiye’deki bu tarihi kurumun faaliyeti için olumlu etkileri olacak iyimser bir ortam oluştuğuna inanıyorum. Patrikhane ruhani ve tarihi bir kurumdur ve politikadan uzak kalmaktadır” dedi.

ntv
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2004 Perşembe 13:34:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?