7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

Bartholomeos beraat etti

Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos Arhondoni ile dönemin Sen Sinod Meclisi’nin 11 üyesi, ‘dinlerden birine ait dini işleri, ibadet veya ayinin yapılmasını men etmek’ suçundan yargılandıkları davadan beraat etti.

Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede, sanıkların 2002 yılında verdikleri ve tüm dini cemaatlere yayınladıkları bir kararla, Bulgar Kilisesi Başpapazı Konstantin Kostov’un ruhani yetkilerini elinden aldıkları ve hiçbir kilisede ayin yapamayacağını bildirdikleri belirtiliyordu.

Bu eylemin TCK’nın 175’inci maddesinin birinci fıkrasında düzenlenen ‘dinlerden birine ait dini işleri, ibadet veya ayinin yapılmasını men etmek’ suçunu oluşturduğu ifade edilerek tüm sanıkların, altı ay ile birer yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları isteniyordu.

’Suç unsuru oluşmadığı’ için beraat

Fatih Üçüncü Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada savcılık görüşüne karşı diyecekleri sorulan taraf avukatlarından Haluk Perk, mütalaaya katıldıklarını belirterek, ’’Bulgar Kilisesi, Rum Patriği’ne bağlı değildir. Bu nedenle Sen Sinod Meclisi’nin görevden alma yetkisi yoktur’’ dedi.

Sanıkların avukatı Kezban Hatemi ise suçun unsurlarının oluşmadığını savunarak, ’’dinin belli ritüelleri ve kuralları vardır. Bu ritüel ve kurallara müdahale edilmesi, laik bir devletin yapmaması gereken bir husustur’’ dedi ve tüm sanıkların beraatlerini istedi.

Kararı açıklayan mahkeme heyeti, Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos Arhondoni ile dönemin Sen Sinod Meclisi’nin 11 üyesinin ‘suçun unsurları oluşmadığı’ gerekçesiyle beraatlerine, yargılama aşamasında hayatını kaybeden Mihal Roka hakkındaki davanın ise düşürülmesine karar verdi.

Müdahil taraf temyiz edecek

Duruşma sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan müdahil Bojidar Çipof’un avukatı Haluk Perk, kararı temyiz edeceklerini belirtti. Perk, ’’laik sistemde, inanç sisteminin serbest olmasını istiyoruz. Patrik Bartholomeos din adamıdır. Dini hakkı ve haddi olmadığı halde müdahaleye göz yumulmuştur’’ dedi.

Sanıkların avukatı Kezban Hatemi ise, Bulgar Kilisesi’nin uygulamada Fener Rum Patrikanesi’ne bağlı olduğunu ifade etti ve Bulgar Kilisesi eski Başpapazı Konstantin Kostov’un görevden alınmasıyla Sen Sinod Meclisi üyelerinin verdiği kararın ilgisi bulunmadığını savundu. Bulgaristan’daki Bulgar Kilisesi’nin İstanbul’daki atamalar için Fener Rum Patrikanesi’nden onay aldığını söyledi.

Sanıklar duruşmaya katılmadı

Tutuksuz sanıklar Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos Arhondoni, Fener Rum Patrik Vekili İakovos Fenerli ile olay tarihinde Sen Sinod Meclisi’nin üyesi olan Hrisostomos Emilyos Konstantinidis, Dimitri Savaidis, Dimitro Komatas, Yanaki Atanasyadis, Apostal Danilidis, Kostandinos Harisiyai, Hrisostomo Kalaycı, Yorgo Dragun, Vasil Yuanidis ve Haralambos Sofroniadis duruşmaya katılmadı.
aa
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2004 Pazartesi 12:39:56
Güncelleme :20 Aralık 2004 Pazartesi 17:07:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?