30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Başkan Topbaş 'İstanbulkart'ı tanıttı

Şehircilik uygulamalarında kullanılacak olan temassız akıllı kart İstanbulkart'ın tanıtımı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından yapıldı. Topbaş, "Bazıları 'bileti 1 lira yapacağım' diyor, bizde 65 kuruş" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 23 Mart'ta hizmete sunulacak olan ''İstanbulkart''ı, düzenlediği bir basın toplantısıyla tanıttı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, bilim ve teknolojiyi en iyi kullanan, her alanda da örnek olmaya çalışan, dünyayla yarışan, zaman zaman da bazı konularda dünyayı geçen bir konumda olduğunu belirten Topbaş, "Geldiğimiz günden beri arzu ettiğimiz bir çalışma ve uzun soluklu bir çalışma. İstanbul'da güzel bir örnek olarak ortaya çıktı. Bazı bankalar benzer şeyler piyasaya sürmeye çalıştı ama onlarla mukayese edilmeyecek bir çalışma. İstanbulkart akbilin yerine geçecek. Ondan daha detaylı şehir içinde başta belediyenin hizmet alanları olmak üzere cepte rahat taşınabilen modern çağın gerektirdiği tarzda bir kullanıma sahip. Üzerinde çok çalışılarak ortaya konan bir çalışma. Akbiller de geçerlililğini sürdürecek. İlk etapta 23 Mart pazartesi günü hizmete girecek. Mecediyeköy'de, daha sonra diğer işletmelerimiz buna sahip olacak. Darülacezede hizmet alan
insanlarımızın giriş kartından, Halk Ekmek'ten ekmek alan insanlarımıza kadar her yerde geçerli bir hale gelecek zaman içinde. Bu bir cüzdan gibi. Bir kredi kartı değil. Bu gerçekten bir başarı" dedi.

Topbaş, amaçlarının teknolojinin en iyisini yakalamak ve kentte yaşam konforunu geliştirmek olduğunu ifade ederek, "Kullanım aletlerinin tasarımları İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait. Başka belediyelere de bu hizmeti verme imkanımız var. İstanbulluların hayatındaki önemli bir adım. Bu sistem bize yolculuk takiplerini yapabilmemizi de sağlıyor. Bu akıllı bir sistem ve merkezden yönetilebiliyor. Daha ekonomik bir sistem" diye konuştu.

İstanbulkart'ın ileride çok daha farklı fonksiyonlar yüklenebilecek bir hale getirileceğini belirten Kadir Topbaş, kartın, her türlü bilgiyi içinde bulundurabilen otomatik bir hafızası bulunduğunu söyledi. Topbaş, ilk etapta belediyenin kendi hizmet alanlarını bu kartın kullanımına açacaklarını ifade ederek, "23 Mart Pazartesi günüden itibaren metrobüs başta olmak üzere Mecidiyeköy'den temin edilebilecek. Deniz işletmeleri ve diğer ulaşım aksları buna entegre olacak. Medeni bir ulaşım sistemine farklı bir boyut daha getirdik" açıklamasında bulundu.

İstanbulkart'ın ileride erişim kontrol, e-sağlık, elektronik pasaport, elektronik bilet olarak da kullanılabileceğini anlatan Topbaş, şunları söyledi:

"Ayrıca belediyenin elektronik bilet, otopark, sosyal ve kültürel hizmetlerinden daha nitelikli olarak faydalanabilinecek. Çoklu uygulama desteği sayesinde, elektronik bilet, otopark, taksi-dolmuş ücreti ödeme, sinema-tiyatro girişleri, personel devam kontrol sistemleri, sosyal amaçlı belediyecilik (gıda ve hizmet dağıtımı) gibi alanlarda da kullanmak mümkün. Projenin ilk adımı, İstanbul Toplu Ulaşım'ı için Elektronik Ücret Toplama Sistemi'ni kartlı yapıya dönüştürmek olacak. Elektronik Ücret Toplama Sistemi, bir elektronik medya (istanbulkart, AKBİL) ile kullanıcıya ön ödeme ile seyahat hakkı veren ve bu hakları işleten; güvenli, hızlı ve doğru işlem yapan bilgi yönetim sistemi. Yüksek güvenlikli, temassız akıllı kart çalışmaları sonucu üretilen 'istanbulkart' AKBİL'le eş zamanlı olarak kullanılacak. İSPARK ödemelerinde (şimdilik kat otoparklarındaki abonelik ve kampanyalarda) geçerli. Kart, uluslararası standartlara uyumlu, kopyalama ve ataklara karşı dirençli. Kullanıcı tarafından cüzdanda taşınabilen kartın temassız çalışma özelliği sayesinde cüzdandan da kullanabiliyor."

Kadir Topbaş açıklamalarının ardından, İstanbulkart'ı uygulamaları olarak tanıttı. Kartın, bir kullanımdan sora 2 saat içinde 5 kez yarı fiyatına kullanılabildiğine dikkat çeken Topbaş, "Bazıları 'bileti 1 lira yapacağım' diyor, bizde 65 kuruş. 1 kez tam veriyorsunuz 5 kez yarım biletle biniyorsunuz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Mart 2009 Cuma 14:09:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?