4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Başpehlivan Recep Kara'dan açıklama

Kırkpınar başpehlivanı Recep Kara, hedefinin üst üste 3. kez Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni kazanarak, altın kemerin sahibi olmak, minderde ise Dünya ve Avrupa Şampiyonlukları kazanmak olduğunu söyledi. Güreşi zirvede bırakacağını kaydeden 26 yaşındaki milli güreşçi, "Bu işin vezirliğini yapıp da rezilliğini yaşamayacağım" dedi. 

İHA'ya özel açıklamalarda bulunan Kırkpınar Başpehlivanı Recep Kara, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin en eski spor organizayonu olduğunu isöyleyerek, "Kırkpınar Yağlı Güreşleri, dünyanın ve ülkemizin en eski spor organizasyonudur. Bilinen tarihi 647 yıl önceye dayanır. Biz de bu kültür mirasının temsilcileriyiz. Bu işin zirve noktası da başpehlivanlıktır. 4 senedir Kırkpınar'a katılıyorum ve bu 4 senede 3 birincilik bir ikincilik aldım. Milli takımda sakatlandığım için bir yıl ara vermek zorunda kaldık. Başpehlivan olana emanet olarak bir yıl boyunca altın kemer takılır. 3 yıl üst üste başpehlivan olana altın kemer hediye edilir. Bu işin zor olduğunun kanıtıdır. 2004 yılında 22 yaşında başpehlivan olarak, Kırkpınar'ın en genç başpehlivanı oldum. Cumhuriyet tarihinde son 50 yılda 22 yaşında başpehlivan olan yok. Seneye tekrar altın kemeri kazanıp, ebediyen sahibi olmak istiyorum" diye konuştu. 

Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde bu sene getirilen kura sistemini sert bir dille eleştiren Recep Kara, "Kura sistemini bu yıl getirdiler yenilik olsun diye. Esasen bu kura sistemini beni engellemek için getirdiler. Kış aylarında Antalya'da Yağlı Güreş Kurultayı yaptılar. Rakiplerim, bu kurultayda puanlamada minder güreşinden gelen Recep Kara'yı yenemiyoruz, puanlamayı kaldırın şeklinde söylüyorlar. Bu kuralın benim için geldiği de camiada bilinen bir gerçek. Ama onların getirdiği kural benim işime yaradı yine. Ata sporu güreş, yiğit işidir, yürek işidir, bilek işidir. Er meydanına çıkar aslanlar gibi güreşir, birisi yener, birisi yenilir. Güreşi güreşçi çözecek sahada. Tombalayla, zarla bu iş olmaz. Hangi çağda yaşıyoruz ? Sporun akademisini bitirmişim ben. 15 yıldır bu işi yapıyorum. Başkana diyorum, bu yanlış bir uygulama, bunu değiştir, 'Biz kurultay yaptık, bunu deneyeceğiz' diyor. Deneme tahtası mı bu ? Geçen hafta Başbakanımızı ziyaret ettik, Başbakanımız da kura sistemini eleştirdi ve federasyon başkanına 'Böyle saçmalık olmaz, çabuk kaldırın bunu' diyerek uyarıda bulundu. Kura sisteminde yazı tura sonucu kazanan belirleniyor. Hile yapılabilir, bunun önüne geçemezsin" ifadelerini kullandı. 

Minder güreşi ile yağlı güreş arasındaki farkla ilgili de değerlendirmede bulunan Recep Kara, "Minder güreşi 4 dakika sürüyor, Kırkpınar Yağlı Güreşleri 40 dakika sürüyor. Minder güreşinde daha seri olmak zorundasın. Yağlı güreşte ise uzun vadeli irade, güç, kuvvet, teknik hepsi işin içine giriyor. 40 derece sıcakta, anaerobik ortamda rakiplerinle mücadele etmek zorundasın. Minder güreşinde puanlama olduğu için ben de minderden geldiğim için rakiplerimi daha çabuk egale edebiliyorum. O avantajımı kullanıyorum" dedi. 

Yağlı Güreşleri'nde mücadele ettiği için minder güreşine kafa olarak adapte olamadığını söyleyen Recep Kara, "Hocalarım bana 'Bir tarafa yoğunlaş, ya minderi ya da yağlı güreşi tercih et' dedi. Minderde zaten altyapım var. Dünya ve Avrupa Şampiyonaları'nda ülkemi temsil etmişim. Şimdi yağlı güreşte altın kemer sahibiyim. Yağlı güreşte unvanımı korumalıyım. Gönül istiyor ki hem yağlı güreşlerde hem de minderde şampiyon olayım. Biz eskilerin deyimiyle bir koltukta iki karpuz taşıyoruz. Ben de burada bocalıyorum. Kafa olarak bir yere adapte olamıyorum. Hedefim Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde 3 kez üst üste başpehlivan olarak altın kemerin sahibi olmak ve minderde de Dünya ve Avrupa şampiyonlukları kazanmak. Bu hedefime inşallah ulaşacağım" ifadelerini kullandı. 

Güreşi zirvede bıraktığını kaydeden Recep Kara, "Bu işi ömür boyu yapacak değiliz. Hedefim bu işi zirvede bitirmek. Bu işin vezirliğini yapıp da rezilliğini yaşamayacağım" diyerek sözlerini noktaladı.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2008 Salı 12:14:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?