7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

Baykam: Madımak provası yapılıyor

UPSD BAŞKANI BAYKAM:

Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) Başkanı ressam Bedri Baykam, akşam saatlerinde sergi kokteyli sırasında sanatçılara yönelik bir grup mahallelinin gerçekleştirdiği saldırıyı, "Madımak Provası" olarak nitelendirdi.

Gerçekleştirilen saldırı ile ilgili gece boyunca Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği'nde polise ifade veren ressamları yalnız bırakmayan UPSD Başkanı Baykam, "Tarihten bir ders çıkardığımızı sanıyorduk ancak 17 yıl sonra bir Madımak provası yapılıyor. İstanbul'un göbeğinde böyle bir olayla karşılaşıyoruz. Herkes hoşgörüden bahsediyor. Hoşgörü, aynı zamanda herkesin istediği gibi kendisini ifade etmesi, istediği yaşam tarzını sürmesidir" dedi.

Bu tür saldırılara ve şiddete izin verilmemesi gerektiğine işaret eden ressam Bedri Baykam, ilgili kurumların olayın faillerini bir an önce ortaya çıkarması gerektiğini vurgulayarak, "İstanbul Emniyet Müdürü, Valisi, İçişleri Bakanı, hatta Başbakan; böyle bir olay tekrarlanmadan, başımıza yeni Madımak tarzı olay gelmeden, sanata karşı, sanatçıya karşı bu olayın faillerini ortaya çıkarmaya mecburlar. Aksi takdirde yarın bu olayın çok daha beteri yaşanır. Bu olayın sorumlusu, bu olayı aydınlatamayanlar olacaktır" diye konuştu.

Saldırının siyasi boyutunun olup olmadığının sorulması üzerine ünlü ressam, "Siyasi boyutu malum, Türkiye'nin yaşadığı gerginlik. Türkiye'de özgürlüğe, demokrasiye, laikliğe, başka yaşam tarzlarına katlanamayan insanların, sanata, sanatçıya yaptığı bir saldırıdır bu" diyerek sözlerini noktaladı.

Saldırı sırasında sergi salonunda bulunan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir ressam, gazetecilere yaptığı açıklamada, saldırıyı gerçekleştiren grubun içeriye gaz attığını ve bazı kişileri tartakladıklarını söyledi. Aynı kişi, saldırganların doğrudan öldürmeye teşebbüs ettiğini de vurguladı.

OLAYLA İLGİLİ BİR KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Öte yandan saldırı ile ilgisi olduğu öne sürülen bir kişinin polis tarafından gözaltına alındığı bildirildi. Zanlının emniyette sorguya alındığı öğrenildi.

Akşam erken saatlerde Beyoğlu Firuzağa Mahallesi, Boğazkesen Caddesi Hasanefendi İş Merkezi'nin 3. katı ile buraya 50 metre mesafede bulunan Kadirler Yokuşu üzerindeki 4 katlı binanın giriş katında yer alan resim ve fotoğraf sergisinin açılışı sırasında davetlilere yönelik bir grup mahalleli tarafından saldırı gerçekleştirilmiş, olay sırasında galerilerin camları kırılırken, ressam Nazım Richard Dikbaşı'n da aralarda yer aldığı 5 kişi çeşitli yerlerinden hafif şekilde yaralanmıştı.

Saldırganların kayıplara karıştığı olayla ilgili polis geniş çaplı soruşturma başlatılırken, olayla ilgili olduğu öne sürülerek gözaltına alınan bir zanlının emniyetteki sorgusunun sürdüğü belirtildi.

 

İHA
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2010 Çarşamba 11:20:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?