4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Bayramda sadece tokalaşın

Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için bayram günlerinde tokalaşma ile yetinilmesi gerektiği bildirildi.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Akbaş, Online Sağlık'a (www.onlinesaglik.com) yaptığı açıklamada, bulaşıcı hastalıkların öpüşerek ve yakın temasla çok hızlı biçimde yayıldığını, bu nedenle bayram günlerinde tokalaşma ile yetinilmesi gerektiğini söyledi.

Dr. Murat Akbaş, solunum yolları enfeksiyonları ve özellikle üst solunum yolları viral enfeksiyonlarının, sonbahar ve kış aylarında sık görüldüğünü, yakın temasların olduğu ortamlarda yayılmalarının daha da hızlı olduğunu ifade etti.

Dr. Murat Akbaş, "Bayramlarda öpüşmek yerine tokalaşmakla yetinilmeli. Üst solunum yolları viral enfeksiyon etkenlerinden grip virüsü özellikle küçük çocukları, 65 yaşın üzerindeki kişileri ve her yaştaki kronik akciğer, kalp, böbrek ve şeker hastalarını daha çok etkiliyor" dedi.

Hastalığın yayılmasında yakın temasın özellikle öpüşmenin olumsuz etkilerine değinen Dr. Akbaş, "Hastalık hızla solunum yolları sekresyonları ile yayılabildiğinden hastalığın kişiden kişiye bulaşmasının önlenmesinde, bulaşma zincirinin kırılması önemli.

Bu nedenle öksüren, aksıran, hapşıran kişilerden olabildiğince uzak durmak, böyle kişiler ile hastalıkları düzelinceye kadar sarılıp öpüşmemek hastalığın yayılımını önlemede en etkin önlemleri oluşturuyor" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2008 Cumartesi 16:38:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?