3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Bayrampaşa Cezaevi tarihe karıştı

Türkiye'nin en büyük cezaevlerinden Bayrampaşa Cezaevi'nin kapısına, bugün düzenlenen törenle kilit vuruldu. Yaşanan isyanlar ve ölüm oruçlarıyla uzun süre gündemde kalan 40 yıllık cezaevinin bulunduğu alana konut yapılması planlanırken, törene katılan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, "Bayrampaşa Cezaevi ile birlikte çağdışı kalmış olan bir ceza infaz sistemini de terk ediyoruz" dedi. 

Bakan Şahin, Türkiye'deki suç oranını yüksek bulduğunu da belirterek, İstanbul'da 2010 yılında 2 tane görkemli adliye sarayının hizmete gireceğini duyurdu. 

Cinsiyet, yaş ve suç tipine göre sınıflandırılan tutuklu ve hükümlülerin tamamı, ayrı ayrı gruplar halinde başka cezaevlerine nakledildi. İçerisindeki 5 bin 500 tutuklu ve hükümlünün başka cezaevlerine nakledilmesinin ardından Bayrampaşa Cezaevi'nin kapısına kilit vuruldu. 

İsyanlar ve ölüm oruçlarıyla adından sıkça söz ettiren 40 yıllık Bayrampaşa Cezaevi'nin kapanması nedeniyle düzenlenen törene Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in yanı sıra, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge ve Bayrampaşa Cezaevi Savcısı Metin Şentürk de katıldı. 

Konuşma yapan Bakan Şahin, Bayrampaşa Cezaevi'nin bir sembol olduğunu söyledi. Bayrampaşa Cezaevi'nin kapatılmasıyla birlikte, ceza infaz sisteminde de yeni bir sayfanın açıldığını belirten Bakan Şahin, "Burayı kapatıyoruz, terk ediyoruz. Aslında sadece Bayrampaşa Cezaevi'ni terk etmiyoruz, onun şahsında çağdışı kalmış olan bir ceza infaz sistemini de terk ediyoruz. Koğuş sistemine dayalı hükümlü ve tutuklunun bazen 70 kişi üst üste ranzalarda, bazen de yer yataklarında yatmak zorunda kaldığı bir infaz anlayışını bugün terk ediyoruz. Yapmış olduğumuz iş bir anlamda artık bu çağda bulundurulmaması gereken bir infaz sistemini bırakarak yeni bir infaz sistemine geçişin de töreni gibi de değerlendirilebilir" dedi. 

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, başka cezaevlerinin de kapatılması için tören düzenlemeyi düşünmediklerini ifade ederek, "Yeni ve modern bir anlayışla hazırlanan Silivri Cezaevi'nin açılışını yapacak mısınız? diyorlar. Cezaevlerinin kapatılması ve kapatılış töreni yapılmasını içime sindiriyorum da, bir cezaevinin ne kadar modern olursa olsun açılış törenini yapmayı bir türlü içime sindiremedim. Hayır böyle bir açılış töreni yapmayalım. Çünkü biz insanımızı cezaevlerinde görmek istemeyiz. Cezaevlerimizin boş olmasını arzu ederiz. Buralara hiç ihtiyaç duyulmamasını arzu ederiz" diye konuştu. 

Çağın değişmesiyle birlikte yeni suçların da ortaya çıktığını belirten Adalet Bakanı Şahin, 80 yıl önce çıkmış olan yasaların, çağın ortaya çıkardığı bu yeni durumu karşılamaktan uzak olduğunu söyledi. Bakan Şahin, "Çağımızda her şey öylesine değişiyor ki. Bu şekilde yeni suç tipleri de ortaya çıkıyor. Yeni suç çeşitleri ortaya çıkıyor. Bir ülkenin tek başına mücadele edemeyeceği bir takım suçlar ortaya çıkıyor. Ancak uluslararası bir iş birliği ile mücadele edebileceğiniz terör gibi, organize suç
örgütleri gibi, uyuşturucu kaçakçılığı gibi, çevre suçları gibi bir takım yeni suç tipleri de çağımızda ortaya çıkıyor. Bütün bu yeni gelişmelere mevzuatı uyarlamanız lazım. 80 yıl önce çıkmış olan yasalar, çağın ortaya çıkardığı bu yeni durumu karşılamaktan uzak. TBMM 64 temel yasada değişiklik yaptı. Yeni yasalar yürürlüğe girdi. Ceza infaz sistemimiz değiştirildi çünkü bugünün şartlarını karşılayamaz hale gelmişti" açıklamasında bulundu. 

"Adalet mülkün temelidir" diyen Bakan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Adaleti vatandaşımız yargı organlarından bekler, adliyelerden bekler. Mevzuatı yenilemeniz güzel de, ancak sizin adliye binalarınız hükümet konaklarının alt katlarında izbe köşelerde hizmet görmeye devam ediyorsa ve oralara da 'adalet mülkün temelidir' yazarsanız bu pek uymaz. Son yıllarda mevzuattaki değişikliğe paralel olarak artık Türkiye'de gerçekten birer prestij binaları anlamında yeni adliye sarayları da yapmaya başladık. 2003 yılının başına gelindiğinde Türkiye'de müstakil adliye binası olarak 70 adliye binası vardı. Bu 160'a çıktı. Bizim dönemimizde 90 civarında yeni adliye binası hizmete girmiştir, bir o kadarının da inşaatı devam ediyor. İstanbul'a 2 tane görkemli büyük adliye sarayını yapmaya karar verdik ve inşaatları başladı. 2010 yılında bu iki adliye sarayı hizmete girecek." 

Türkiye'deki suç oranını yüksek bulduğunu da belirten Bakan Şahin, "ABD'de cezaevinde bulunan kişi sayısı 100 binde 600, bizde 100 bin de 128. Ben bunu yüksek buluyorum. Bizim toplumumuzun kendine has özellikleri, kültürü ve hayata bakışı iyi vatandaş olmaya müsaittir" dedi. 

Bakan Şahin'e, konuşmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından günün anısına temsili bir anahtar takdim edildi. Topbaş, "Sayın Bakan bu anahtarı günün anısına size veriyorum fakat gerçek anahtar bende. Çünkü İstanbul'un anahtarı bende" diye konuştu. 

Törenin ardından Bayrampaşa Cezaevi basın mensuplarına gezdirilirken, belediyeye devredilen 127 dönümlük alana konut yapılmasın planlanıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2008 Cuma 19:46:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?