4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Bedri Rahmi'den Yaşasın Renk!

Yaşasın Renk! Bedri Rahmi sergisi açılıyor...


Çağdaş Türk resminin büyük ustalarından Bedri Rahmi Eyüboğlu, ölümünün 33. yılında görkemli bir sergiyle anılıyor. Sergi, İş Sanat Kibele Galerisi’nde 10 Nisan- 24 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek. 


Sergide Eyüboğlu’nun aile koleksiyonu başta olmak üzere çeşitli kurum, müze ve özel koleksiyonlardan derlenen 150’ye yakın eseri görülebilecek.



GÖRKEMLİ BİR KİTAP EŞLİĞİNDE...
Çağdaş Türk Resminin kurucularından ve büyük ustalarından olan Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun eserleri,”Yaşasın Renk! Bedri Rahmi Eyüboğlu (1911-1975)” sergisi, sanatçının torunu Sabahattin Rahmi Eyüboğlu ve Ömer Faruk Şerifoğlu tarafından hazırlandı.

Sergiye görkemli bir kitap eşlik ediyor. Aile albümlerinden fotoğraflar dışında 300 kadar esere yer verilen kitap, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun yaşamı ve sanatına dair genel bir perspektifin yanısıra önimli ayrıntılara da dikkat çekiyor.

YARARLI VE GÜZEL...
Öğrencilik yıllarında çalışmalar yaptığı Paris’te İnsan Müzesi’nde ilkel kavimlerin sanatını inceledikten sonra güzelin yararlı, yararlının güzel olabileceği fikrini benimseyen Bedri Rahmi Eyüboğlu eserlerinde bu görüşü yansıttı. Resimlerinde geleneksel halk sanatlarından seçtiği motifleri başarılı bir biçimde kullanan sanatçı yerel yaşama ilişkin gözlemlerini, yazma, kilim gibi kültürel değerlerdeki malzemeyle buluşturarak tablolarına yansıttı. Halk kaynağından beslenen sanat anlayışı ile tablolar ve gravürlerin yanısıra büyük boyutlu duvar resimleri, mozaik, seramik panolar yapan Eyüboğlu’nun bazı desenleri, ölümünden sonra Binbir Bedros (1977), Karadut (1979), Babatomiler (1979), Aşk Mektupları (4 cilt, 1999-2006) adlı kitaplarda yayımlandı. 

1911 yılında Trabzon’da doğan Bedri Rahmi Eyüboğlu lisede resim öğretmeni olan Zeki Kocamemi ve ağabeyi Sabahattin Eyüboğlu’nun yönlendirmesiyle girdiği İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nde Nazmi Ziya ve İbrahim Çallı’nın öğrencisi oldu. 1931’de diplomasını almadan gittiği Paris ve Londra’da resim çalışmalarını sürdürdü.



1940’lardan sonra duvar resimlerine yönelen sanatçı, 1950’de mozaik çalışmalarına başladı ve bu alanda uluslararası başarılar elde etti. 1927’de başladığı resim öğretmenliğini 1975’teki vefatına kadar İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde sürdüren Eyüboğlu çok sayıda öğrenci yetiştirdi.

44 KİŞİSEL SERGİ
Sanat yaşamı boyunca onlarca ulusal ve uluslararası karma sergide yer alan ve başarılar elde eden Bedri Rahmi Eyüboğlu yurtiçinde ve yurt dışında toplam 44 kişisel sergi açtı, 200 kadar sergiye katıldı. Sanatçının, Güzel Sanatlar Akademisi Diploma Yarışmasında üçüncülük (1933) ve Birincilik (1936) ödülleri, Birinci Devlet Resim ve Heykel Sergisinde üçüncülük (1939), Dördüncü Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nde ikincilik (1942), 1956’da Sao Paulo Bienali’nde Onur Madalyası, 1958’de Uluslararası Brüksel Sergisi için hazırladığı mozaik pano ile Altın Madalya Ödülü, 33. Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nde (1972) birincilik ödülleri bulunmaktadır. Eserleri İstanbul Resim Heykel Müzesi ile yurtiçi ve yurtdışında birçok müze ve koleksiyonda yer alan sanatçı çok sayıda mozaik duvar panosu ve kabartmaları gerçekleştirdi.

Sergi, pazar ve pazartesi günleri hariç, her gün 10:00-19:00 saatleri arasında gezilebilecek.

Yer: İş Sanat Kibele Sanat Galerisi, İş Sanat Kültür Merkezi, İş Kuleleri Levent

kenthaber/ajanslar
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2008 Çarşamba 12:11:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?