6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

'Belediye iflas etti' eleştirilerine cevap

BAŞKAN TOPBAŞ'TAN

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kadıköy Kartal Metrosu için kullanılacak 120 vagonun alımı için BNP Baribas ihracat finansman kuruluşu ile 139 milyon Euro değerinde kredi anlaşması imzaladı. Törende konuşan Başkan Kadir Topbaş, "Belediye iflas etti" şeklindeki eleştirilere yanıt verdi. Başkan Topbaş, BNP Paribas'ın hazine garantisi dahi istemeden kredi sözleşmesini imzalamasının yabancı sermayenin Türkiye'ye belediyelerine olan güveni gösterdiğini vurguladı. Topbaş, "Görüyorsunuz

hazine garantisi istenmeden kredi sözleşmeleri imzalıyoruz. Bu kredinin 118 milyon Euro'luk bölümü ihracat kredisi. Biz bunu 3 sene geri ödemesiz ve 10 yıl geri ödemeli olarak alıyoruz. Piyasaya bakılacak olursa uygulanan faizde çok iyi şartlarda. Finans kuruluşları Türkiye'ye güven oyu veriyor. Birçok ülkenin kredi notu düşürülürken 4 ayrı kuruluş bizim notumuzu yükseltiyor" şeklinde konuştu.

Göreve geldiklerinden bu yana 3 milyar 196 milyon Euro'luk kredi sözleşmesi imzaladıklarını vurgulayan Topbaş, şuan için belediyenin 2,5 milyon dolarlık bir borcu olduğunu, bunun da İstanbul'un dev bütçesine göre çok önemli bir borç olmadığını söyledi. Kadıköy-Kartal metrosu ile yolculuğun 29 dakikaya ineceğini hatırlatan Başkan Kadir Topbaş, "Hatta 1 milyon yolcu taşınacak. 1 milyar 340 milyon Euro'ya mal olması beklenen hat 2011 yılında hizmete girecek. 26.5 kilometre olarak düşünülen bu hatta kullanılacak vagonlarda İstanbul'a yakışır olacak. Bu vagonlar gerektiğinde makinist olmadan kullanılabilecek. Bu da işletme tasarrufu ve güvenlik açısından çok önemli" diye konuştu.

Başkan Topbaş, İstanbul'da şu ana kadar 18 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını, bunun da Türkiye'deki tüm yatırımların yüzde 26'sına denk geldiğinin altını çizdi. Topbaş, 2 bin 951 belediye arasında yatırımların yüzde 48'ini kendilerinin yaptığını kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Mart 2010 Çarşamba 13:48:01
Güncelleme :10 Mart 2010 Çarşamba 17:59:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?