30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Belediyenin borcu ne kadar?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2008 yılı faaliyet raporunun görüşüldüğü Meclis Toplantısında Topbaş, geçen yılın borcu ile birlikte yeni hedeflerini açıkladı.
 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 5 yıllık görev süresinin tamamında olduğu gibi 2008 yılı içinde gerçekleştirdikleri hizmet, yatırım ve faaliyetlerin de İstanbul’un cazibesi ve yaşam kalitesinin artmasına katkı sağladığını söyledi.

Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2008 yılı faaliyet raporunun görüşüldüğü Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, 2008 yılı için 5 milyar 450 milyon TL olarak öngördükleri bütçenin gerçekleşmesinde yüksek bir performans gösterdiklerini, gider bütçesinde yüzde 99.9, gelir bütçesinde ise yüzde 93.84’lük gerçekleşme sağladıklarını belirtti.

Tamamı yatırım niteliğinde olan sermaye giderlerinin, toplam bütçe gerçekleşmesi içindeki payının yüzde 59.8 olduğunu ifade eden Topbaş, diğer gider kalemleri içinde yer alan yatırım harcamaları da bu rakama eklendiğinde yüzde 65’i geçen bir yatırım bütçesi elde edildiğini bildirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2008 yılı konsolide bütçesinin de 15 milyar 785 milyon lira olduğunu ifade eden Topbaş, bütçe gerçekleşmelerinde 5 yıllık değerlendirme yapıldığında bu oranın yüzde 99 olduğunu belirtti.

Büyükşehir belediyesinin yarısı iç, diğer yarısı dış olmak üzere 1 milyar 534 milyon dolar borcu bulunduğunu kaydeden Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

’’Vade sonu 2018 olan iç borç 787.7 milyon dolardır. Vade sonu 2028 olan dış borç ise 746.2 milyon dolardır. Bu borçlanma, metro inşaatlarında, metro araç alımlarında, feribot ve deniz otobüsü alımlarında ve çeşitli itfaiye araç alımları ile afete hazırlık işlerinde yapılmıştır. 2008 yılında raylı sistem projelerinde kullanılmak üzere çeşitli bankalardan toplam 1 milyar 571 bin Avro’luk bir kredi anlaşmasını hazine garantisiz imzaladık. Kaynaklarımızı olabildiğince etkili, verimli ve tutumlu bir biçimde kullanmaya gayret ettik. Şehrimizi adeta karış karış dolaşarak, hizmetsiz tek bir nokta kalmaması için çalıştık. Sadece şehir merkezine değil, belde ve köylerimize de aynı kalitede hizmeti götürdük.

5 yıllık görev süremizin tamamında olduğu gibi, 2008 yılı içinde gerçekleştirdiğimiz hizmet, yatırım ve faaliyetlerimiz de İstanbul’un cazibesinin ve yaşam kalitesinin artmasına ciddi katkılar sağladı.’’

-5 YILDA 25 MİLYAR TL’LİK YATIRIM-

Topbaş, İstanbul’a 5 yılda 25 milyar TL’lik yatırım yaptıklarını, bu rakamın Türkiye’nin 2 yıllık yatırım miktarına eşit olduğunu ifade etti.

2009 yılı yatırım programıyla birlikte bu rakamın 28.5 milyar TL olacağına dikkati çeken Topbaş, şunları kaydetti:

’’25 milyarlık yatırım içinde ulaşım yatırımlarına büyük ağırlık verdik. Ulaşıma 5 yılda yaptığımız yatırımların tutarı 14.3 milyar TL’ye ulaştı. İstanbul trafiğini rahatlatmak için bir yandan raylı sistem, deniz yolu, metrobüs yatırımlarını gerçekleştirdik. Diğer yandan şehrin tıkanan damarlarını açmak için yol, kavşak ve tünel yol çalışmalarını büyük bir hızla sürdürdük. İstanbul’a 195 tane yol ve kavşak yaparak hizmete açtık. En son 41 adedinin açılış törenini yapmıştık. Şu an 10 tanesi daha açılışa hazır durumda. Hedefimiz, bu sayıyı 500’e çıkarmak olacaktır. Yaptığımız yolların uzunluğu da 350 kilometreyi buldu.

2008 yılında İstanbul ulaşımında bir devrim olan metrobüsün Topkapı-Zincirlikuyu bağlantısını 77 günde gerçekleştirdik ve ardından 150 günde Anadolu yakasına geçirdik. Avcılar-Söğütlüçeşme arasındaki 3 saatlik yolu 63 dakikaya indirdik. Şu an metrobüs hattında 300 araç ile günde 750 bin yolcu taşıyoruz. Hedefimiz, en yakın zamanda metrobüsü Beylikdüzü’ne ulaştırmak.’’

Topbaş’ın konuşmasının ardından siyasi partilerin grup başkanları, belediyenin 2008 yılı faaliyet raporuna ilişkin görüşlerini belirtti.

Daha sonra yapılan oylamada, belediyenin 2008 yılı faaliyet raporu oy çokluğuyla kabul edildi.

Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında ayrıca, İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk, İETT’nin mevcut personel, araç kapasitesi, hizmetler ve devam eden projeler hakkında bilgi verdi. Öztürk’ün konuşmasından sonra İETT Genel Müdürlüğü’nün 2008 yılı idare faaliyet raporu da oy çokluğuyla kabul edildi.

Öte yandan, CHP Belediye Meclis üyeleri Atalay Oğul, Gökhan Zeybek ve Sedat Özkan, başkanlığa verdikleri yazılı önergede, her türlü plan ve plan tadilatlarının teklif edilen ve şu anki hallerinin meclis salonundaki ekranda gösterilmesi talebinde bulundu.
 

aa
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2009 Cumartesi 00:58:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?