30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Besin alerjisine dikkat!

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Allerjik Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Oktay Taşkapan besin allerjisinin tanısı zor bir allerji türü oluğunu belirterek allerji yapan besinlerden uzak durulması gerektiğini söyledi.


Besinlere bağlı olarak immünolojik mekanizmalarla oluşan aşırı duyarlılık reaksiyonlarınının besin allerjisi olarak tanımlandığını söyleyen Taşkapan, "Besin allerjilerinin tanısı solunum yolu allerjilerine oranla daha zor konulmaktadır. Çünkü besin allerjilerinde solunum yolu allerjilerinde olduğu kadar güvenilik testler bulumamaktadır" dedi.

Besin allerjisinini batı ülkelerinde yüzde 2-4 arasında olduğunu söyleyen Taşkapan, bu oranın ülkemizde biraz daha düşük olduğunu ifade ederken, "besin allerjisi çocuklukta çok sık görülür, yetişkinlikte ise oldukça azalır" diye konuştu. Besin allerjisinin genel olarak çocukların tükettiği, süt, yumurta ve yer fıstığından kaynaklandığını ifade eden Prof. Dr. Oktay Taşkapan, yetişkinlerde ise, yer fıstığı, balık ve kabuklu deniz hayvanlarının besin allerjisine neden olan besinler olduğunu belirterek dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Besin allerjisinin deride kızarma ve kabarmanın yanı sıra, astım nöbetlerine, gastroenteritten, şoka kadar giden klinik tablolara neden olan belirtiler çizdiğini söyleyen Taşkapan allerjinin tedavisinde, "Temel yaklaşım, neden olan besinin saptanıp ondan uzuk durulmasıdır. Tedavide hastalığın durumuna göre bazı ilaçlar öneriyoruz, yine bazı ağır olgularda gelişebilecek anafilaktik şok olasılığına karşı hastaların otoenjektjrlü adrenalin taşımalarını istiyoruz. Besin allerjisindeson yıllarda aşı tedavileri yapıldığına ve bazı başarılı sonuçlar alındığına ilişkin veriler var, ancak bunlar hala deneysel düzeyde. Şu anda besin
allerjilerinin tedavisinde duyarlılığı ortadan kaldırmaya yönelik aşı uygulamıyoruz" dedi.
 

İha
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2009 Salı 11:57:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?