3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Beykoz Konakları'nın çoğu kaçak

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Acarkent ve Acaristanbul'un ardından masaya yatırdığı Beykoz Konakları'nda 907 dönüm alanın kaçak olarak kullanıldığı ortaya çıktı.

Raflardan inen dosyalarda, Beykoz Konakları'nda tıpkı diğer özel orman alanlarında olduğu gibi iptal işlemine rağmen belediyeden alınan ruhsata dayanılarak inşaatlara devam edildiği belirlendi. Bakanlık, konuyu yargıya taşımak için düğmeye bastı. İşte Çevre Bakanlığı müfettişlerinin hazırladıkları son rapora göre Beykoz dosyası:

İZİN İPTALİ YÜRÜRLÜKTE

Saip Molla 2'de bulunan Beykoz Konakları için 1989 yılında izin verilmiş, 1993 yılında ise iptal edilmiştir. Bu iptal için maliklerce yargıya gidilmemiştir. Halen geçerli bir kesin izin iptali işlemi yürürlüktedir. İşlemler bakanlığımızın izni olmadan yapılmıştır.

SÜRESİNDE YAPILMADI

Özel ormanın yüzde 6'sına tekabül eden bölüm için 5, 7909 hektarlık alan için 8 ay süreli ön izin 1989'da verilmiştir. Mal sahibi Fahrettin Doğan adına 120 adet A, 120 adet B, 161 adet C tipi konut ve diğer sosyal, ticari tesisler için kesin izin verilmiştir. Ancak izin süresinin dolmasına karşın inşaatların başlamaması nedeniyle Bakanlık oluru ile 1993 yılında izin iptal edilmiştir.


İPTALDEN SONRA RUHSAT 

İptal işleminden sonra alınmış olan ruhsata dayalı olarak inşaatlara devam edilmiştir. Ruhsatın geçerliliği konusunda kurumlar arasında yazışmalar yapılmış ancak özel ormandaki yapılaşma devam etmiştir.


907 DÖNÜM FAZLA İNŞAAT


Saip Molla 2 özel ormanında bugüne kadar yapılan tüm işlemler incelemeye alınmış, konutlarda 787 bin 127 metrekare, sosyal ve ticari tesislerde 120 bin 88 metrekare olmak üzere toplamda 907 bin 215 metrekare fazla inşaat yapıldığı, bunun da yüzde 94 yapılaşma alanına tekabül ettiği tespit edilmiştir.

Ayrıca tapu kaydındaki özel orman şerhinin kaldırıldığı ve şahıslar adına kat mülkiyeti tapularının tesis edildiği de tespit edilmiştir.

Bilirkişi skandalı 

BEYKOZ Serdaroğlu Özel Ormanı'ndaki yapılaşmada, Beykoz 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne bilirkişi heyeti tarafından, Acarlar İnşaat Şirketi hakkında verilen olumlu raporun etkili olduğu ortaya çıktı. Bilirkişi heyeti, Acarlar'ın yüzde 6 oranındaki inşaat sınırını aşmadığını savundu ve yapılaşma için ÇED işlemlerinin tamamlanmasına gerek olmadığı görüşüne yer verdi. Mahkeme bu raporu dikkate alarak karar verdi, Acarlar'ın Beykoz Belediyesi'nden aldığı yapı ruhsatı ile Aralık 2002 itibarıyla inşaata devam etmesinin yolu açılmış oldu. Bilirkişi heyetinde, Prof. Zekai Görgülü (Yıldız Teknik), Prof. Sedat Ayanoğlu ile Prof. Mesut Hasdemir (İstanbul Üniv.), Prof. Yüksel Dinçer (Galatasaray) ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden Mimar Nihat Macit yer alıyordu.

Bakanlık yargıya gidiyor

Müfettişler, tapuda kaldırılan 'özel orman' şerhinin yeniden konulması için kadastro nezdinde girişim yapılması gerektiğini bildirdi. Raporda, kat mülkiyeti tapularının iptali için dava açılması istendi. Raporu yorumlayan bakanlık yetkilileri ise şöyle konuştu: 'Acarkent ve Beykoz Konakları bitmiş çalışmalardır. Orman Bakanlığı ve belediyenin kusuru vardır. Konu yargıya intikal ettirilecektir.'

akşam
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2006 Perşembe 10:32:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?