30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Beylikdüzü'nde geri dönüşüm kutuları

Yeniden değerlendirilme imkanı olan atıkların çeşitli işlemlerin ardından üretim sürecine dahil edilmesini sağlayan geri dönüşüm uygulaması ile daha az ağaç kesiliyor, enerji tasarrufu ve ekonomiye katkı sağlanıyor.

İstanbul’da geri dönüşüm tesisi bulunan az sayıdaki ilçelerden biri olan Beylikdüzü’nde, hergün geri dönüşüm kutularında toplanan 6 ton atık işleniyor. Belediye, kent içine koyduğu toplama kutularının yanı sıra evlere de hergün özel atık poşeti dağıtarak, geri dönüşüme destek oluyor.

Geri dönüştürülebilir atıkların değerlendirilmesi, hem doğaya hem de ekonomiye katkı sağlıyor. Kentin içine yerleştirdiği 100 adet geri dönüşüm kutusu ve evlere dağıttığı özel poşetlerle, günde 6 ton atık toplayarak, geri dönüşüm tesisinde işlemden geçiren Beylikdüzü Belediyesi, bu miktarı 20 tona çıkarmayı hedefliyor.
Beylikdüzü Belediye Başkanı Yusuf Uzun, doğal kaynakların sonsuz olmadığını hatırlatarak, kaynak israfını önlemenin, yerel yönetimlerin üzerinde durması gereken konulardan biri olduğunu ifade etti.

Herhangi bir şekilde kullanıma giren ve atık haline gelen geri dönüştürülebilir malzemelerin hammadde olarak yeniden üretim sürecine katılması için çaba harcadıklarını belirten Başkan Uzun, “Gelişmekte olan ülkelerin doğal kaynaklarından uzun vadede ve maksimum bir şekilde faydalanabilmeleri için geri dönüşüm uygulamaları çok önemli. Geri dönüşüm tesisimizde yaptığımız işlemle, atıkların kaynağında ayrıştırılarak, atık çöp miktarının azaltılıyor, demir, çelik, bakır, kurşun, kağıt, plastik,kauçuk, cam, elektronik atıklar gibi maddeler geri kazanılarak, tekrar kullanılacak hale getiriliyor. Yapılan araştırmalar, kullanılmış kağıdın tekrar kağıt imalatında değerlendirilmesinin hava kirliliğini %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azalttığını ve bir ton atık kağıdın, kağıt hamuruna katılmasıyla 8 ağacın kesilmesinin önlendiğini gösteriyor. Geri dönüşüm bu nedenle önemli bir konu” dedi.

Beylikdüzü Belediyesi’nin Çevre ve Orman Bakanlığı ile birlikte koordineli bir şekilde yürüttüğü çalışma kapsamında, Belediye Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından kentte bulunan okullara da eğitim seminerleri veriliyor.

 

..
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2009 Cuma 12:20:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?