4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Bilişim zirvesinde 3G konuşuldu

Bilişim Zirvesi' 08 kapsamında düzenlenen Mobil Genişbant Teknolojileri oturumunda konuşan Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Dağhan Fellahoğlu, 14 Ekim'de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 3G teknolojisinin hayata geçeceğini söyledi.


Bilişim Zirvesi '08 kapsamında yer alan 'İş ve Teknoloji Oturumları' içerisinde düzenlenen Mobil Genişbant Teknolojileri başlıklı oturumda Turkcell Katma Değerli Servislerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cenk Serdar ve Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Dağhan Fellahoğlu konuşmacı olarak yer aldı.

 


14 Ekim'den itibaren 3G teknolojisinin Kıbrıs'a geleceğini söyleyen Fellahoğlu, Kıbrıs'ta internet kullanımını yaygınlaştırmak istediklerini ve bu konu üzerinde çalışmalarını sürdürdüklerini belirtirken, mobil internetin kullanım kolaylığı ve yararlarından da bahsetti.

Konuk konuşmacı olarak söz alan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayındırlık Bakanı Salih Usar ise, "KKTC nüfusu 250 bin ve üniversitelerde okuyan genç sayısı 45 bin. 250 binlik nüfusun 45 bini genç nüfus olan bir ülkede internet kullanımının daha da yaygınlaşması lazım, biz de bu konuda elimizden gelen tüm yardımları yapmaya hazırız" dedi.


Oturumda; Türkiye'deki internet kullanımı ve mobil internet ile ilgili bilgilerini paylaşan Turkcell Katma Değerli Servislerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cenk Serdar, "Türkiye'de ADSL bağlantısı olan internet kullanıcı sayısı 4,8 milyon. Dünyada Facebook ve MSN kullanımında ise 3'üncü sıradayız" dedi. İnternet kullanımının her geçen gün arttığı Türkiye'de mobil internet kullanımının 2007 yılında 1,6 milyon iken 2008'in ilk yarısında bu kullanımın üç katına çıkarak yüzde 24 büyüdüğüne dikkat çeken Serdar, "İlk olarak GPRS daha sonra EDGE ile internet bağlantımızı sağlarken artık 3G ile her yerden daha hızlı ve kolay internete bağlanabileceğiz" diye kaydetti. Avrupa'dan örnekler vererek konuşmasına devam eden Serdar, "Dünyada 335 milyon kişi 3G kullanıyor. Bu ülkelerin başında yüzde 45 Güney Kore, yüzde 38 Avustralya ve yüzde 8 ile Avusturya geliyor. İsveç'de ise telefondan çok data kartı satılıyor. Avrupa'daki 3G kullanımının 2012 yılında yüzde 72'ye yükselmesi bekleniyor" dedi.


Serdar, mobil internetin İsviçre otobüslerinde, İngiltere'de feribotlarda ve Danimarka'da trenlerde bile yaygın olarak kullanıldığını vurgularken, 3G'nin faydalarına da değindi. Serdar, Adıyaman bölgesinde yaptıkları bir çalışmayı da dinleyicilerle paylaşarak, "Adıyaman'da bir hemşire, bir dizüstü bilgisayar ve mobil kart yardımı ile halkın sağlık taraması yapıldı ve Artvin'de bulunan uzman hekim ile paylaşıldı. Kalp rahatsızlığı bulunan bir kişi bu sayede tedavi altına alınabildi. 3G teknolojisi ile röntgen gibi yüksek boyutlu datalar bile uzaktan incelenebilecek ve bu sayede sağlık taramaları daha kolay ve hızlı olarak hayata geçirilecek" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2008 Pazar 17:40:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?