4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Bilişim Zirvesi'nde kriz konuşuldu

Bilişim Zirvesi '08 tematik konferansları arasında yer alan Bilişim İhracatı Konferansı, Avrasya İş Forumu içerisinde gerçekleşti.


Açılışın ardından iki ayrı oturuma ve bir panele ev sahipliği yapan forum, bilişim şirketleri, devlet kuruluşları ve Sivil Toplum Kuruluşları'nı (STK) biraraya getirdi. Forum kapsamında Türkiye'de ve Avrasya'da bölgesel iş fırsatları, yeni iş modelleri ve işbirlikleri ele alındı. Forumda dikkat çekilen bir diğer konu ise küresel kriz oldu.
Açılış Almanya Niedersachsen Ekonomi Bakanı Walter Hirche, Local Global GmbH CEO'su Hans Gäng, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Tekbulut ve YASAD Yönetim Kurulu Başkanı Gülara Tırpançeker'ın konuşmalarıyla gerçekleşti.


Forumun amacına dair bir konuşma yapan Local Global GmbH CEO'su Hans Gäng, CeBIT Bilişim Eurasia'nın Türkiye ve bölge bazında önemini vurguladı. Gäng, fuarın yatırım ve girişim fırsatları oluşturulması açısından kritik olduğuna işaret etti.
TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Tekbulut ise, "Dünya ekonomisi, bilişimin hızlandırdığı küreselleşme ile yeniden şekilleniyor. Şu anki krizi bir yol kazası olarak değerlendirmek gerekir. Küreselleşme, hatalarından ders alarak ilerlemeye devam edecektir. Artık ülke ekonomileri yerine bölgesel işbirliklerini konuşuyoruz. Türkiye AB ile bütünleşme sürecinde otomotivde çok başarılı bir çıkış sağladı. Amacımız bilişim sektöründe de aynı işbirliğini ve başarılı çıkışı sağlamaktır" dedi.
Öte yandan bilgi teknolojileri kullanımının ekonomide ve rekabet ortamında her geçen gün daha önemli hale geldiğini belirten YASAD Yönetim Kurulu Başkanı Gülara Tırpançeker, bilgi toplumuna geçişte bu faktörün yerine değindi. Yeni işbirlikleri anlamında Avrasya bölgesinin sunduğu fırsatlar hakkında konuşan Tırpançeker, Türkiye'nin insan kaynağı gücüne işaret etti.


Küresel rekabetle nasıl yüzleşiriz konusu ele almak üzere yola çıkılmışken küresel krizle yüzleşildiğini belirten İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, krizin boyutuna dikkat çekti. Yalçıntaş şunları aktardı: "Bu kriz ciddi anlamda kapitalizmin sorglanmasına dönüştü. Bu konuda ortaya konan tahminler ve çözüm önerileri birbirinden çok farklı. Ortak söylenen şey ise nereye gittiğinin bilinmemesi." Farklılaşmanın gerekliliğine dikkat çeken Yalçıntaş, bunun için inovatif olmak gerektiğini kaydetti.


Almanya Niedersachsen Ekonomi Bakanı Walter Hirche, CeBIT Bilişim Eurasia'nın önemine ve bölgesel anlamda sunduğu fırsatlara değindi. Dünya çapında yaşanan ekonomik krize işaret eden Hirche, "Dünya çapında finansal anlamda her yerde yangın söz konusu. Bu koşullar altında öncelikle yapmamız gereken bu yangını söndürmek. Daha sonra ise yeni kurallar ortaya koyak gerekiyor" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2008 Pazar 17:48:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?