1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Birileri 'kamyon' gözetleyecek

İstanbul'da hafriyat taşıyan kamyonlara belediye tarafından bir 'çip' takılarak, 24 saat gözlenecek.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, hafriyat ruhsatı bulunan 6 bin kamyonun, üzerine çip takılarak uydudan takip edileceğini, böylece gelişigüzel döküm yapılmasının önleneceğini bildirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, İstanbul'un günde 13-14 bin ton çöp ürettiğini belirterek, bir çevre şirketi olan İSTAÇ'ın ağırlıkla katı atık yönetimi konusunda çalıştığını söyledi.

İstanbul'da özellikle son 3 yılda inşaat sektöründe bir hızlanma meydana geldiğini, bunun da hafriyat alanlarının cazibesini artırdığını ve büyük rantlar oluştuğunu dile getiren Topbaş, Meclis'te aldıkları kararla kendi hafriyat alanlarına ilişkin fiyatları cüzi rakamlara çekerek, diğer yerlerin birer cazibe alanı olmaktan çıkarılmasını programladıklarını anlattı.

Kadir Topbaş, şunları söyledi:

''Özellikle hafriyat nakliyesi yapan kamyonların, döküm alanlarında uygulanan fahiş fiyatlar nedeniyle bunları gelişigüzel yerlere, özellikle de orman yollarına döktüklerini görüyoruz. Bunu önlemek için bir çalışma başlattık.
Hafriyat kamyonu olarak çalışan ve bunun için ruhsat alan 6 bin civarındaki kamyonun, damperi nerede açıp boşalttığını, nereden toprak alıp, nerede döktüğünü, üzerlerine takacağımız çiple uydudan takip edeceğiz. Bu sistem, 7 ay içinde hizmete girecek. Gelişigüzel hafriyat döktüğü tespit edilen kamyonlara para cezası yazılacak, yakalanan kamyon bağlanacak. Ayrıca kamyonların hafriyat döküm alanlarından tekerleklerini yıkayarak çıkmasını istiyoruz. Bunlara yaptırımlar geliyor. Vatandaşların, çevreye zarar verenleri bize ihbar etmelerini istiyoruz.''

AA
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2007 Salı 15:46:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?