6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Boğaz atıksu kirliliğinden kurtuluyor

Kendi dönemlerinde sadece İSKİ’nin yaptığı alt yapı yatırımlarının 350 trilyon liraya ulaştığını kaydeden Kadir Topbaş, İstanbul Boğazı’na atıksu girişini tamamen engelleyeceklerini vurguladı.

İstanbul Boğazı’na atıksu akışı engelleniyor. İSKİ, Avrupa Yakası’ndan İstanbul Boğazı’na atıksu girişini engelleyecek Tarabya Atıksu Tüneli ve Kolektörleri’nin Baltalimanı – Büyükdere arasındaki yaklaşık 13 km’lik kısmını tamamladı. Çayırbaşı İl Özel İdaresi Fidanlığı’ndaki kolektörü basına gezdiren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Çalışmaları tamamladığımızda sahil şeridine mavi bayrak kazandıracağız. İstanbullular Sarıyer’de, Yeni Mahalle’de denize girebilecek" dedi.

Günlük kapasitesi 86 bin metreküp

13,3 km uzunluğundaki Tarabya Atıksu Tüneli ve Sahil Kolektörleri’nin 102 trilyon liraya mal olacağını kaydeden Topbaş, inşaat bitirildiğinde, İstanbul Boğazı’na Avrupa Yakası’ndan atıksu girişinin tamamen sona ereceğini ifade etti. İnşaatına kendi döneminde başlanan kolektörün günlük kapasitesinin ise 86 bin metreküp olduğunu söyledi. "Kolektör tamamlandığında çevre temizliği ve insanlarımızın sağlığı açısından da önemli bir adım atılmış olacak" diyen Topbaş, inşaat esnasında bölge sakinlerini rahatsız etmemek için son teknolojinin son imkanlarından yararlandıklarını belirtti.

Yıl sonuna tamamlanacak

İnşaatın yıl sonuna kadar tamamlanacağını aktaran Topbaş, Sarıyer’de Rumeli Hisarı ile Merkez Mahallesi arasındaki kıyı şeridinden Boğaz’a akan atıksuların, Tarabya Atıksu Tüneli ve Kolektörü ile Baltalimanı Atıksu Arıtma Tesisi’ne ulaştırılacağını anlattı. Burada arıtılacak suların ise, 70 metre derinlikten ve 300 metre açıktan Boğaz’ın dip akıntısına verileceğini dile getirdi.

Büyükşehir radyo kuruyor

Büyükşehir’in, bir radyo istasyonu kuracağını vurgulayan Topbaş, radyonun yapacağı yayınlar hakkında da bilgi verdi. Buna göre radyo, meteorolojik gelişmeleri duyuracak. Yollardaki kazıları vatandaşa bildirecek. Büyükşehir ve diğer kuruluşlar tarafından kent içinde yapılacak kazıları ve alternatif yol güzergahlarını haber verecek. Kent hayatıyla ilgili her türlü bilgi İstanbullular’a aktarılacak.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2004 Pazar 08:57:36
Güncelleme :17 Ekim 2004 Pazar 11:57:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?