30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Boğaz suyu Haliç'e taşınacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Boğazı'ndan Haliç'e sürekli temiz su girmesini sağlamak için 4 bin 100 metre uzunluğunda tünel inşa ediyor.

Tünel inşaatını gerçekleştirecek olan makineyi vinç yardımı ile 32 metrelik tünele indiren Belediye Başkanı Kadir Topbaş, inşaatın 400 günde tamamlanacağını söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beykent Üniversitesi Ayazağa Kampusu yanında, Boğaz suyunun tünelle Haliç'e ulaştırılması projesi için TBM Makinesinin tünele indirilmesi törenine katıldı. Törende İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural ile çok sayıda kişi de hazır bulundu. Törende konuşan Başkan Topbaş, Kağıthane Deresi'nin yalnız yağmur sularını taşıyan bir dere olduğunu belirterek, derenin Haliç'e döküldüğü noktada su sirkülasyonu olmadığında suda çözünmüş oksijen miktarının azaldığını ve
bunun da canlı yaşamını olumsuz etkilediğini söyledi. Boğaz'dan Haliç'e deniz suyu sirkülasyonunu sağlayacak tünel hakkında bilgi veren Topbaş, tünelin 2 bin 200 mm ver 4 bin 100 metre uzunluğunda yapılacağını söyledi. Tünelin Ayazağa ile Sarıyer Çayırbaşı arasında inşa edileceğini anlatan Topbaş, TBM yöntemiyle inşa edilecek olan tünelle 260 bin m3 deniz suyunun Kağıthane Deresi'ne ulaştırılacağını anlattı. Başkan Topbaş, günde 10 metre kazılacak tünel inşaatının 400 günde tamamlanmasını hedeflediklerini
belirtti. Topbaş, Boğaz'dan Ağazağa'ya tünelle gelecek suyun burada terfi ettirilerek Kağıthane Deresi'ne aktarılacağını anlattı.
Başkan Kadir Topbaş daha sonra operatöre bahşiş verdikten sonra vincin başına geçti. Ardından vinci çalıştıran Topbaş, tam kesit kalkanlı TBM makinesini 32 metrelik tünele indirdi.
Öte yandan, 21 Haziran 2011'de tamamlanması planlanan projenin 38 milyon TL'ye mal olması planlanıyor.

İha
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2009 Perşembe 20:11:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?