6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Boğaz’da batan Hera’nın Bulgar personelini dalgıçlar da bulamadı

İstanbul Boğazı’nın Karadeniz girişinde yaklaşık 1 ay önce fırtına nedeniyle batan Kamboçya bandıralı Hera gemisinin kayıp 19 personelinin cesetlerine ulaşmak için bir operasyon yapıldı.

Dün sabah başlayan ve 5 saat süren arama çalışmalarından sonuç çıkmadı. Geminin detaylı görüntülerini alan dalgıçlar cesetlere ulaşamadı.

Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü (KEGKİ) gözetiminde Kortek Sualtı Arama Kurtarma Şirketi’ne ait 13 profesyonel dalgıç, geminin battığı bölgede dalış yaptı. Denizcilik Müsteşarlığı’ndan alınan bilgiye göre, geminin kaptan köşkünde ceset bulunamadı. Hava şartlarının elverişsiz olması nedeniyle sabah erken saatlerde başlatılan dalışlar öğleden sonra bitirildi. Çerkez Mustafa isimli bir tekne ile Hera’nın battığı İstanbul Boğazı’nın 7.5 mil açığına gelen dalgıçlar, ilk dalışını sabah saat 09.00’da gerçekleştirdi. İkinci dalış 11.00’de yapılırken, geminin kaptan köşkünün camlarının kırılarak içerisinin incelendiği, bu bölümde hiçbir cesede rastlanılmadığı öğrenildi. Personelin cesetlerinin bulunmasına yönelik operasyonların süreceği kaydedildi.

Bu arada kayıp Bulgar denizcilerin ailelerinin bugün bir basın toplantısı düzenleyerek, denizcilere ödenecek sigorta tazminatlarının armatöre değil, doğrudan ailelere verilmesini isteyecekleri öğrenildi. Kayıp personelin içindeki 17 kişinin Bulgar olması nedeniyle konuyu yakından takip eden Bulgar basınının da sigorta sorununu gündeme getirdiği belirtiliyor. Ailelerin, geminin armatörü ve sahibi Stefan Minçev’den, Türk hükümetinin yaptığı çalışmalara destek vermesini ve hiçbir şeyin gizlenmemesini istedikleri kaydedildi. Bulgar ailelerin taleplerini doğrulayan Bulgaristan İstanbul Başkonsolosu Angel Angelov da, “Devlet olarak Türkiye’den bu geminin personelinin bu batıkta olduğu ve kaybolduklarına ilişkin belge istiyoruz. Aileler de bunu istiyor. Türk kanunlarına göre kayıp olan insanların 5 yıl sonra mahkeme kararıyla kayıp oluşları kesinleşiyor. Biz bu süreci hızlandırmak istiyoruz.” açıklamasında bulundu.

Kamboçya bandıralı Hera isimli gemi 13 Şubat’ta öğlen saatlerinde battı. Fırtınada ön kısmından su almaya başlayan gemi Türk Boğazları Gemi Trafik Yönetim Sistemi’nden (VTS) yardım istemesinden 5 dakika sonra sulara gömüldü. İçindeki 19 personelin 17’si Bulgar, 2’si Ukrayna uyruklu olan geminin yeri tespit edildi, ancak kayıp personelin cesetlerine bugüne kadar ulaşılamadı.

zaman
Yayın Tarihi : 11 Mart 2004 Perşembe 14:10:36
Güncelleme :11 Mart 2004 Perşembe 14:17:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?