4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Boğaz'da Cumhuriyet şenliği

Cumhuriyet Bayramı'nın 85. yılı İstanbul Boğazı'nda yapılan havai fişek gösterileriyle kutlanıyor. İşte İstanbul boğazından havai fişek ve ışık gösterileri eşliğinde 85. yıl coşkusu. 

Dolmabahçe Sarayı Hasbahçe'deki resepsiyonda, İstanbul Valisi Muammer Güler ve eşi Neval Güler, davetlileri karşıladı.

Daha sonra Büyükşehir Belediyesi tarafından Boğaziçi Köprüsü ile Kız Kulesi arasında düzenlenen ışık, lazer ve havai fişek gösterisi için Dolmabahçe Sarayı'nın rıhtım bölümüne geçildi.

Burada gazetecilere açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Cumhuriyet'in 85. yılını gurur ve coşkuyla kutladıklarını söyledi.

Başta Ulu Önder Atatürk ve Cumhuriyet'in tüm kahramanlarını şükranla yad ettiklerini dile getiren Topbaş, Cumhuriyet Bayramı'nı bin yıllık tarihe yaraşır şekilde kutladıklarını ifade etti.

İstanbul Valisi Muammer Güler de Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal'i, silah arkadaşlarını ve aziz şehitleri şükranla yad ettiklerini belirterek, Cumhuriyet'in 85. kuruluş yıl dönümü nedeniyle düzenlenen resepsiyon kapsamındaki görsel şölen dolayısıyla Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti.

Daha sonra Vali Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun, birlikte butona basarak, Boğaziçi Köprüsü'ndeki 16 farklı noktadan yapılan ışıklı gösteriyi başlattı.

Bu arada, Galatasaray Adası'ndan hareket eden 300 tekne de fener alayı gerçekleştirerek, Boğaziçi Köprüsü'ne geldi.

Müzisyen Fahir Atakoğlu'nun Cumhuriyet'in 85. yıl dönümü dolayısıyla bestelediği eser eşliğinde devam eden gösteri, yaklaşık 20 dakika sürdü. 40 tondan fazla ekipman kullanılan gösteride gökyüzü adeta rengarenk oldu. Havai fişekler, Boğaz üzerinde yaklaşık 250 metre yükseldi. Ayrıca, Boğaz Köprüsü üzerinde yer alan 42 ateşleme sistemiyle 800 metre uzunluğunda ateş şelalesi oluşturuldu.

Taksim, Caddebostan ve Bakırköy'deki meydanlarda kurulan platformlardan canlı olarak izlenen gösteriyi, Boğaz'ın iki yakasında da çok sayıda vatandaş takip etti.

Dolmabahçe Sarayı'ndaki davetliler, gösterinin ardından ellerindeki Türk bayraklarıyla 10. Yıl Marşı'nı söylediler.

Daha sonra Vali Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral Saygun, dev boyutlu Cumhuriyet pastasını kesti.

Özel bir pastane tarafından tasarlanan pastanın içinden, Atatürk'ü modern Türk kadınıyla dans eder şekilde tasavvur eden bir kompozisyon çıktı.

Pastanın kesilmesinin ardından İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçıları tarafından Cumhuriyet valsi yapıldı. Daha sonra da Vali Güler ve eşi Neval Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Saygun ve eşi Nermin Saygun ile diğer davetliler, vals yaptı.

Resepsiyona katılan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, gazetecilerin soruları üzerine, resepsiyonda bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, ''Cumhuriyet olmasaydı buralarda olur muyduk? En büyük bayramımız kutlu olsun'' dedi.

Resepsiyona, sanat, siyaset, iş ve medya dünyasından davetliler ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.

 

Star
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2008 Çarşamba 22:19:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?