8
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Boğaz'ın suyu Haliç'le buluştu

Haliç suyunun yenilenmesi ve biyolojik çeşitliliğin artması için geliştirilen proje tamamlandı. Açılışı yapan Başbakan Erdoğan "Da Vinci'nin projesi gerçekleşecek" dedi.

Testi biten projenin açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 3 buçuk yıllık çalışmasıyla İstanbul Boğazı'ndan 2 bin 200 milimetre çapındaki dev borularla günde 260 bin metreküp su Haliç'e taşınacak.

Deniz suyu Sarıyer Çayırbaşı'ndan alınarak, 5 kilometrelik tünelle Ayazağa ve Kağıthane Deresi'ne aktarıldı. 9 kilometrelik dere yolculuğundan sonra Haliç'e ulaştı.

Çalışmalar sonrasında birçok balık türünün yeniden yaşamaya başladığı Haliç'teki proje, Dünya Büyükşehir Belediyeler Birliği'nin verdiği Metropolis ödüllerinde birinci oldu. Projenin toplam maliyeti 44 milyon lira. Haliç'i temizlemek içinse bugüne kadar 758 milyon dolar harcandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Boğazı'ndan Haliç'e su verilmesi töreninde yaptığı konuşmada, 1994'te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilerek, şehrin sorumluluğunu üstlendiğinde, Haliç'i ''adeta bir bataklık'' olarak teslim aldıklarını söyledi.

Erdoğan, ''Şahsım Kasımpaşa'da doğmuş bir İstanbullu olarak, Kasımpaşa'dan Fener'e, Kasımpaşa'dan Balat'a hangi tablo içerisinde geçtiğimizi çok iyi bilirim. Adacıklar... Kokudan geçilmeyen bir Haliç. Sandallarla Haliç'teki vapurlarla karşıdan karşıya geçerdik. Bugünleri görmenin de hayalini hep taşırdık'' diye konuştu.

Kirlenmeye müsaade etmeyeceğiz

Proje ile deniz suyunun Haliç'le buluşturulduğunu, yağışın olmadığı dönemlerde Haliç'e günde 260 bin metreküp deniz suyu akıtılacağını ifade eden Erdoğan, yeniden bir kirlenmeye müsaade etmeyeceklerini söyledi. Erdoğan, ''Sarıyer'den tünel ve Kağıthane Deresi aracılığıyla Haliç'e su getirmemizi sağlayan projenin maliyeti 44 milyon lira. Proje paketinin şu ana kadar maliyeti 758 milyon doları buluyor'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 16. yüzyılda İtalya’da yaşayan mimar ve sanatçı Leonardo Da Vinci’nin çizdiği Haliç Köprüsü’nün yapılacağını açıkladı.

 

Erdoğan şöyle konuştu: “Leonardo Da Vinci’nin geçmişte Haliçle ilgili bir köprü projesi var. Orası da yapıldığı anda, çok farklı bir köprü estetiği çok ilginç, Haliç’in bir yakasından diğer yakasına yürüyerek geçme imkanı bulacağız.”

Muhalefeti eleştirdi

Erdoğan, 13 ilde yeni büyükşehir kurulmasını öngören tasarıya karşı çıkan muhalefi eleştirdi.
''Bunlara 'Büyükşehir nedir diye sorun, inanın tanımlayamazlar. İdeolojinin deli gömleği bir kenara konulsa, bunlar bir dönemden fazla belediyecilik yapamazlar'' diyen Erdoğan, şöyle devam etti:
''Biz diyoruz ki Büyükşehir Belediyesi ile mülki sınırları, büyükşehir belediyesinin tasarruf sınırları içine alalım. Niye? Bir imar bütünlüğü sağlayalım. Merkezde farklı bir imar, kenarda, ilçede, beldede farklı bir imar anlayışıyla şehirleri güzelleştiremeyiz. Diyoruz ki daha önce İstanbul’un kenarındaki köylere doğru dürüst hizmet gidemezken şimdi Büyükşehir sınırları içine girince hizmet görmeye başladı.''
Muhalefetin, ''Siz, federal bir yapıya geçmek istiyorsunuz'' dediğini anımsatan Erdoğan, dertlerinni ülkeyi daha güzel hale getirmek olduğunu söyledi.
Erdoğan, ''Büyük düşünmeye mecburuz. küçük düşünenlerle bu işi yapamayız'' diye konuştu 

AA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2012 Pazar 17:16:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?