4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Boncuk sektörünün kalbi Tahtakale

İstanbul, Tahtakale'de Osmanlı döneminde nargilenin sap kısmını üreten "marpuççular"ın bulunduğu sokağa 25 yıl önce kurulan Marpuççular Han, günümüzde Çin, Hindistan, Avusturya ve Slovakya'dan ithal edilen yüzlerce renk ve tasarıma sahip boncuk çeşitleriyle Türkiye'nin en büyük boncuk ve bijuteri merkezi haline geldi.

Unutulmaya yüz tutan meslekler arasına giren marpuççuluk, Tahtakale'de boncuk ve bijuteri ürünlerinin satıldığı hana verilen isimde yaşıyor. Yaklaşık 25 yıl önce 850 metrekarelik alan üzerine kurulan 8 katlı binadaki 200 dükkanda, 150 esnaf çalışıyor.

Açıldığı ilk yıllarda elektronik eşyaların satışa sunulduğu bir merkez olan Marpuççular Han, zamanla boncuk ve bijuteri ürünlerinin satıldığı önemli bir ticari merkez haline geldi. İlk yıllarda, takı tasarımı için yapılan boncuk ve bijuteri, zamanla mobilya, çanta, ayakkabı ve tekstil sektöründe de kullanılmaya başlandı. Toptan ve perakende mal satılan handan, bugün Türkiye'nin dört bir yanına boncuk ve bijuteri gönderiliyor.

Marpuççular İş Merkezi Yöneticisi Ahmet Sönmez, Tahtakale'nin en yaygın zanaatkarlarından olan marpuççuların zamanla bu mesleği bıraktığını, günümüzde ise mesleği yapan kişi sayısının yok denecek kadar az olduğunu söyledi. 

Marpuççuluğun adını yaşatmak için hana bu ismi verdiklerini belirten Sönmez, zamanla handa boncuk ve bijuteri satışlarının artması nedeniyle mevcut dükkanların tamamının boncuk ve bijuteri satışına yöneldiğini anlattı. Bugün, 200 dükkanda 200 ton boncuk bulunduğunu ve bu ürünlerin başta Çin olmak üzere, Hindistan, Avusturya ve Slovakya'dan geldiğini belirten Sönmez, şöyle devam etti:

"Marpuççular Han, okulların açıldığı dönemden mart ayına kadar en hareketli zamanını yaşıyor. Ancak son iki yıldır ticari faaliyetlerde büyük bir azalma var. Çünkü, boncuk ve bijuteri artık hanın dışına taştı. Hanın çevresindeki dükkanların neredeyse büyük bir bölü mü boncuk iş ine yöneldi. Han esnafı artık kendi malını arabalara yükleyerek Anadolu'ya tanıtmaya başladı. Bu nedenle de boncuk satışlarında azalma yaşandı. Yine de Marpuççular Han, Türkiye'nin en büyük boncuk merkezidir. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle zaman zaman düşüş yaşanabilir."

Ahmet Sönmez, Türkiye'de hemen hemen bir çok sektörde görmeye alıştığımız Çin malı ürünlerin, Marpuççular Han'ın en yaygın ürünleri arasında bulunduğunu bildirdi.

Han esnafının, ucuz olması ve çeşit çokluğu sebebi ile daha çok Çin malı boncuk ve bijuteri ürünlerini ithal ettiğini ifade eden Sönmez, "Çin malı ucuz, çeşit çok. Sipariş zamanı çok kısa. Yerli malın maliyeti çok yüksek. Bu yüzdenle Çin malı boncuklar revaçta" dedi. Sönmez, müşterilerin de yaşam kalitelerini etkilemediği için ucuz ürünü almayı tercih ettiklerini dile getirdi.

Ahmet Sönmez, birbirinden gösterişli takı tasarımlarının satışa sunulduğu Marpuççular Han'ı, ünlülerin de tercih ettiğini, bazı çok ünlü sanatçıların da Marpuççular Han'a gelerek sahne ve günlük hayatta kullandıkları takıları satın aldıklarını kaydetti.

AA
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2008 Salı 18:18:58
Güncelleme :12 Ağustos 2008 Salı 18:37:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?