6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Bu durum insan haklarına aykırı

BARO BAŞKANI AYDIN:

İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın, Balyoz soruşturması kapsamında tahliye edilen emekli ve muvazzaf 19 asker için yeniden tutuklama kararı verilmesinin hukuka aykırı olduğunu savundu. Aydın, verilen kararın yok hükmünde olduğunu öne sürerek, "Bu durum insan haklarına aykırıdır" dedi.

Muammer Aydın, Balyoz soruşturması kapsamında yaşanan son gelişmeleri İHA muhabirine değerlendirdi. Soruşturma kapsamında 19 kişi hakkında yeniden tutuklama kararı verilmesiyle ilgili olarak CMK'da bir madde olmadığını belirten Aydın, "CMK'da savcının itirazı diye bir müessese yok. Dolayısıyla bu işlemde savcının itirazı üzerine mahkemece tutuklama kararı verilmesi yerinde değildir. Bana göre verilen karar yok hükmündedir. Çünkü savcının yetkisi burada yeniden tutuklama isteğidir. Tutup da salıverilme kararına itiraz edemez. Yeniden tutuklama istediğinde ilk başta yapılan işlem gibi aynı şekilde değerlendirme yapılır ve tutuklamayı gerektirecek durum olup olmadığı tartışılır. Ya tutuklama kararı çıkar, ya da çıkmaz. Ama bir gerçek var ki delil var diyor, bir tarafta delil yok diyorsa kalkıp bunun tersini söylemek bir hukuk garabetidir. Bu kafa karıştırır. Bu durum insan haklarına aykırıdır" dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) yargılama ihlalleri nedeniyle Türkiye'den 13 bin dosya olduğunu kaydeden Aydın, bu dosyaların yaklaşık 2 bin 500'ünde en az bir ihlal tespit edildiğini söyledi. Baro Başkanı Muammer Aydın, "Siz insanları tutuklanmaması gereken yerde tutuklarsanız, makul süreçleri aşan tutukluluk hallerini devam ettirir, canlarını yakarsanız, insan hakları ihlallerine neden olursanız ve tutuklamaya itiraz kararlarında böyle usul dışı davranırsanız, ortaya gelen tabloda tutuklamayı

bir yargısız infaza dönüştürürseniz ki tutuklama bir tedbir kararıdır, insan haklarına aykırı davranırsınız. Burada verilen kararlar doğru değildir ve bu kararlar hukuka aykırıdır" diye konuştu.

Aydın, 2 savcının soruşturmadan alınıp, yerlerine başka savcı görevlendirilmesinin ise normal olduğunu söyledi. Bugün de savcılardan birinin imza yetkisinin alındığını hatırlatan Muammer Aydın, "Bu soruşturmanın başında Başsavcı Aykut Cengiz Engin vardır. Diğer savcılarda ona bağlı çalışır. Bunların görevlerini yapması sırasındaki durumlar ve neye göre yapacakları da yasalar ve yönetmeliklerde belirlenmiştir. Ayrıca Aykut Cengiz Engin bu soruşturmayla ilgili kolluk kuvvetine yazı göndermiştir. Kendi ifadesiyle 'bilgim olmaksızın bu işlemler yapılmamalıdır' şeklinde yazı yazmıştır. Kendisinin bilgisi olmadan savcıların kolluğa 'yapın' şeklinde talimat vermesiyle, kolluk kendisine haber verdiği için savcılarda ondan habersiz bu işlemi yaptıkları için görevden alınmışlardır. Yerine 2 yeni savcı atamıştır. Onlardan birisine de yeni bir imza yetkisi vermiştir. Bu son derece normaldir" şeklinde konuştu.

Soruşturmanın durdurulmadığını, savcıların yaptıkları işlemlerin durdurulduğunu kaydeden Aydın, "Yeni gelen savcılar bu soruşturmada yapılması gereken işlemler varsa gerekli usule göre ve başsavcıya bildirim yaparak bu işlemi yapabilirler. Hiçbir engel yoktur. Onun için burada basın bu süreci yönlendirmektedir. Başsavcı ve savcıları bu konuda göreve çağırıyorum. Bazı yayın kuruluşları yargıyı etkileme suçu işlemektedir. Kimin tutuklanıp, tutuklanmayacağına mahkeme karar verir. Genel ilkeleri yasalar belirler. Medya kendini toplamalıdır. Bu yaptıklarının suç olduğunu birileri onlara hatırlatmalıdır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2010 Salı 16:39:00
Güncelleme :7 Nisan 2010 Çarşamba 01:26:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?