30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Bu festivalde 'damping' var!

28'inci İstanbul Film Festivali krize rağmen kelepir bilet satışına devam ediyor. 200 filmin yer aldığı festivalde gündüz seansı filmleri ile bütün yerli filmler 3.5 TL. Festival 4 Nisan'da başlıyor..

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV), Akbank'ın sponsorluğunda düzenlediği 28'inci Uluslararası İstanbul Film Festivali'nin programı dün Beyoğlu Emek Sineması'nda açıklandı. 4-19 Nisan tarihleri arasında yapılacak festivalde, aralarında Vurun Kahpeye filminin restore edilmiş versiyonunun da yer alacağı 200'e yakın film var. Festivalde bu yıl yine ucuza film izlemek mümkün.

Süregiden ekonomik krize rağmen, festivalde geçen yılki gibi hafta içi gündüz (11.00 / 13.30 / 16.00) seanslarında gösterilen filmlerin biletleri 3.50 TL'den satılacak. Ayrıca festivaldeki bütün Türk filmleri yine 3.50 TL olacak. Tam biletin 10 TL olduğu festivalde Akbank Galaları hariç tüm seanslarda, öğrenciler ile 65 yaş ve üstü sinemaseverler 7 TL'ye film izleyecek. Biletler 21 Mart Cumartesi günü satışa çıkacak. Festivaldeki filmler bu yıl alışılageldiği gibi Emek, Beyoğlu, Atlas ve Kadıköy Rexx sinemalarının yanı sıra, yeni açılan Beyoğlu Rüya Sineması ile Pera Sineması'nda da gösterilecek.

Haftasonları ise bu kervana Nişantaşı CityLife Cinema da katılacak. Festivalin Ulusal Yarışması'nda ise 14 film var. Kutluğ Ataman başkanlığındaki jüri Başka Semtin Çocukları, Uzak İhtimal, Hayatın Tuzu, Kara Köpekler Havlarken, Hayat Var, 11' 10 Kala, İki Çizgi, Süt, Vicdan, Köprüdekiler, Ali'nin Sekiz Günü, Mommo, Pandora'nın Kutusu ve Gölgesizler'ler arasında seçim yapacak. Yarışma dışı olarak da Üç Maymun, Issız Adam, Gökten Üç Elma Düştü ve Dilber'in Sekiz Günü gösterilecek. Uluslararası Altın Lale Yarışması'nda ise 12 film var.

Türkiye'yi yarışmada Süt temsil edecek. Sinema'da İnsan Hakları bölümündeki FACE ödülü için yarışacak 10 film arasında ise Sonbahar var. Raymond Depardon'un Ustalara Saygı bölümünün konuğu olduğu festivale, yönetmenler Peter Greenaway ile Jerzy Skolimowski gelecek. Bu yıl Sinema Onur Ödülleri, eleştirmen, yazar Agâh Özgüç, oyuncu Hale Soygazi ve yönetmen Erdoğan Tokatlı'ya verilecek. Bilgi: www.iksv.org/film

MILK: Bu yıl sekiz dalda Oscar adayı olan, Sean Penn'e En İyi Erkek Oyuncu Oscar'ı kazandıran, Gus Van Sant'ın son filmi .
ZİFT: Bulgar yönetmen Javor Gardev'in Moskova Film Festivali'nde En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazanan ilk filmi.
YAZ SAATİ: Olivier Assayas'ın bugüne kadar çektiği en iyi film olarak değerlendirilen, Juliette Binoche'un rol aldığı bir dram.
UTANÇ: Steve Jacobs'ın Nobelli yazar J.M.Coetzee'nin romanından uyarladığı, aktör John Malkovich'in oynadığı bir film.
KANUN BENİM: Ed Harris'in senaryosunu yazıp yapımcılığını üstlendiği ve yönettiği, geleneksel western tarzı çekilen bir film.
EVLİLİK SINAVI: Stephan Elliott'ın on yıl aradan sonra çektiği film, kadrosundaki Jessica Biel, Colin Firth ve Kristin Scott Thomas gibi oyuncularıyla dikkat çekiyor.
DÜŞMAN HATTI: Aksiyon sinemasının usta yönetmeni Kathryn Bigelow'un son filmi, Irak'ta bomba imha eden iki adamın öyküsünü anlatıyor.
IL DIVO: Paolo Sorrentino'nun İtalyan tarihine iz bırakan politikacılardan, tam yedi kez başbakanlık görevini üstlenen Giulio Andreotti'nin hayatının 40 yılını mercek altına aldığı film, politik filmleri sevenler için kaçırılmayacak türden. Film, Cannes'da Jüri Özel Ödülü'ne de değer görülmüştü.

Festivalin SABAH'ın bölüm sponsoru olduğu 'Dünya Festivalleri' bölümünde, önemli festivallerden 20 film var. Bu ilginç filmlerin bazıları, şöyle:

HOŞ GELDİNİZ: Philippe Lioret'in iki Türk oyuncusuyla dikkat çeken son filmi, mülteci sorunlarına değinen dokunaklı bir azim öyküsü.

SOMERS TOWN: İşte İngiltere Bu gibi bir başyapıta imza atan, İngiliz yönetmen Shane Meadows'un son filmi.

KONTES: Aktris ve yönetmen Julie Delpy, çektiği dördüncü filminde tarihin en kana susamış seri katillerinden Kanlı Kontes lakaplı Elizabeth Bathory'nin ürkütücü hikâyesini anlatıyor.

ELDORADO: Bouli Lanners'in geçen yıl Cannes'da üç ödül alan filmi, yönetmenin başına gelen gerçek bir olaydan esinlenen absürd bir komedi-dram.

İT İTİ ISIRIR: Video klip dünyasının eski kurdu Carlos Moreno'nun ilk uzun metraj filmi İt İti Isırır, izleyenleri yeraltı dünyasının şiddet dolu dünyasına götürüyor. Film, aksiyon ve kara büyüyle tıka basa, dolu bir kara komedi.

Sabah
Yayın Tarihi : 11 Mart 2009 Çarşamba 10:07:56
Güncelleme :11 Mart 2009 Çarşamba 12:35:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?