30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Bu tiyatroda her şey çocuklara özel

Çocuklar sonunda rahat rahat oyun izleyebilecekleri bir tiyatroya kavuştu.

Artık, kimse kendisinden büyük koltuklardan sahneye bakmaya ve orada neler olup bittiğini anlamak için sınırlarını zorlamaya çalışmıyor. İstanbul Şehir Tiyatroları’nın Kâğıthane’deki Sadabat Sahnesi’nin fuayesine yapılan 143 kişilik Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu’nda sadece çocuk oyunları sahneleniyor. Ancak, çocuklarıyla birlikte tiyatro seyretmekten zevk alan anne-babalar da üzülmesin, çünkü biraz daha toplu oturmak kaydıyla çocuklarıyla birlikte tiyatro izlemenin keyfine varabilirler.


Koltuklarından tutun da tuvaletlerine varana kadar çocukların bütün ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde hazırlanmış salonda çocuklar şu sıralar, zaman zaman renkli minderler üzerinde oyun izlemenin keyfini çıkarıyor. Yaklaşık 200 metrekarelik bir alan kaplayan ve tam bir çerçeve sahne özelliği taşıyan tiyatronun üç tarafına izleyici koltukları yerleştirilmiş, ortadaki podyumda da oyunlar sahneleniyor. Ve bu podyum oyuna göre farklı şekillere girebiliyor, istendiği zaman sahnenin bazı bölümleri yükseltilip alçaltılabiliyor, bazen de sahne salonun farklı bir köşesine taşınıp İtalyan sahne olarak da kullanılabiliyor. Çünkü, izleyici sıraları önden arkaya doğru tıpkı bir çekyat gibi katlanabiliyor.
Bu özellik sayesinde de İtalyan sahneye ihitiyaç duyulduğunda hiçbir sıkıntıya girmeden, küçük bir hareketle izleyici koltuklarının bir kısmı toplanarak İtalyan Sahne oluşturulabiliyor. Böyle durumlarda izleyici sayısı da azalmayacak, çünkü ortada boşalan sahnenin yerine çocukların daha da hoşuna gidecek rengarenk minderler yerleştirilecek ve daha fazla izleyici ağırlamak mümkün olacak. Türk tiyatrosunun büyük ustalarından Muhsin Ertuğrul’un hayalini de gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşayan Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya, Küçük Kemal Sahnesi’ni bizlere gezdirirken “Küçük Kemal Sahnesi’yle Muhsin hocamızın hayalini gerçekleştirmiş olmanın verdiği mutluluğu yaşıyoruz” diyerek bu salonda temsiller gerçekleştirecek oyunculara da üstü örtülü bir mesaj gönderiyor; “Böyle bir salonda çocuklara bazı şeyleri yutturmak da çok zor, çünkü çocuklar çok dikkatli, onların karşısına çıkarken çok iyi olmak gerekiyor!”

Adını Küçük Kemal’den alıyor
Tabii büyükler için tasarlanmış bir salonun fuayesinde yapıldığı için, çocuklara uygun lavabo ve klozetler birer tane. Yani oyun aralarında biraz sıra beklemek gerekiyor. Yakın zamanda da, çocukların oyun aralarında atıştırmalık bir şeyler alabilmeleri için fuayede çocukların ölçülerine göre bir büfe de açılacak.
Adını, Türkiye’de ilk ‘Çocuk Birimi’ni kuran ve ilk çocuk oyununu yazıp yöneten Küçük Kemal’den alan tiyatrosunun teknolojik imkânları da oldukça iyi durumda. Bütün malzemeler Kâğıthane Belediyesi’nin de katkılarıyla yeni alınmış.
Fakat en önemlisi Küçük Kemal Sahnesi’nin Türkiye’de bir ilk olma özelliğine tek ‘tek’ özelliğinin de eklenmeyecek olması. Çünkü önümüzdeki yıl Gaziosmanpaşa’da açılacak Ferih Egemen Çocuk Sahnesiyle, Türkiye daha geniş imkanlara sahip bir çocuk tiyatrosuna kavuşacak. Tabii bu salon daha başından çocuklara yönelik yapılacağı için, Küçük Kemal Sahnesi’nden daha geniş imkanlara sahip olacak.
Bu arada Şehir Tiyatrolarının çocuklara yönelik çalışmaları sahne açmakla sınırlı değil, bazı uluslararası ortak yapımlar da düşünülmüş. Bu yapımlardan ilkiyse Danimarka, Sırbistan ve Türkiye ortak yapımı olan ‘Mucize’ adlı çocuk oyunu. Prömiyerini Danimarka’da yapan ‘Mucize’ bu yıl 13-23 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek ‘Çocuk Tiyatrosu Şenliği’nin açılış oyunu olarak küçük izleyicileriyle buluşacak.


Türkiye’de çocuk tiyatrosuna büyük önem verdiklerini ve birkaç yıl sonra çocuk tiyatrosunun daha iyi bir noktaya geleceğini belirten Orhan Alkaya, “Diliyorum ki bu çok büyük bir değişime yol açacak, çünkü çocuk tiyatrosu tiyatronun kendisinden de önemli, bizim başlattığımız bu hareket sürmeli, tabii bu alana akademik yatırım yapmak gerekiyor, rejisi de oyunculuğu da vs. de farklı” diyerek hem bu konudaki düşüncelerini özetliyor hem de tiyatro dünyasına sesleniyor.

Radikal
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2009 Cumartesi 12:18:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?