4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Bu yaz susuz geçmeyecek

İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) Başkanı Kadir Topbaş, İstanbulluların tasarrufa devam ettiği sürece kentte bu yaz su kesintisi yaşanmayacağını belirtti.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin(İSKİ) İkitelli'deki içme suyu arıtma tesisi, düzenlenen törenle hizmete girdi. Törene İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Adalet ve Kalkınma Partisi(AK Parti) İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu, Su Vakfı Başkanı Prof. Dr. Zekai Şen, milletvekilleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende konuşma yapan Kadir Topbaş, İstanbulluları bu yaz susuz bırakmayacaklarını söyledi. Tasarrufun devam etmesi halinde su kesintisi yaşanmayacağını belirten Topbaş, gelecek yıllara da kentin su artırmak zorunda olduğunu ifade etti. Şuanda su tedariklerine hız verdiklerini anlatan Topbaş, "Melen'den gelen ve Yeşilçay'a akan hattın bir ucunu Darlık Barajı'na açacağız.

Bunun ihalesi yakında yapılacak. Yağışlı zamanlarda Melen'in ihtiyacı olmayan su bu baraja verilecek. Bir diğer hat olan Melen'in ikinci hattını da inşallah İSKİ'miz yapma çalışmamalarını sürdürüyor. İSKİ'nin Devlet Su İşleri(DSİ) ile görüşmeleri devam ediyor. Diğer taraftan Bulgaristan ile hudut olduğumuz Rezve Deresi'nden, yaklaşık 40 kilometrelik mesafede Paput Deresi Barajı'na su getirme çalışmamızı da ihale aşamasına getirdik ve devam ediyoruz bu şekilde İstanbul'un su tedarikini de yapmış olcağız" diye konuştu.

Açılışı yapılan İSKİ İkitelli İçme Suyu Arıtma Tesisi ile ilgili de konuşan Topbaş, barajlardan gelen ham suyun bu tesislerde çökertildiğini aktardı. Ham suyun bu tesislerde hava ile temas ettirildiğini kaydeden Topbaş, suyun kum filtrelerinden geçirilerek ve daha sonra klorlanarak şehre verildiğini dile getirdi. Bu tesisin Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminde yapıldığını anlatan Topbaş, " Bu tesis 400 bin metreküp gün kapasiteli bir bölüm olarak yapılmıştı.

Biz de geldiğimizde 400 bin metreküplük bir kapasite daha ekledik. Şuanda burada günde 800 bin metreküp su şehre veriliyor. İSKİ'ye göreve geldiğimiz günden bu yana 4-5 kat trilyon yatırım yaptık. Bu yılda 1-1,5 kat trilyon yatırım yapacak. 5 yılda 5-6 kat trilyon yatırım yapmış olacağız. Ne olur suyu israf etmeyelim. Mutlaka dikkatli kullanalım.

Enerjimizi kullanırken tasarrufa özen gösterelim. Depo yapmaya da gerek görmüyorum. Çünkü duran su bakteri üretir. Depo maliyetleri ile birçok baraj yapabiliriz" şeklinde konuştu.

Törende AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu, Su Vakfı Başkanı Zekai Şen'e bir plaket armağan etti. Konuşmaların ardından Kadir Topbaş ve beraberindekiler açılış kurdelesini kesti. Törenden sonra katılımcılar yapılan tesisi gezdi.

AA
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2008 Cumartesi 16:22:22
Güncelleme :5 Nisan 2008 Cumartesi 16:30:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?