4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Büyükşehir uyardı: Sıkıntıdayız

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, barajlarda 272 milyon metreküp su bulunduğunu belirterek, ''Bu takriben 5-6 aylık bir su anlamına gelmekte. Cidden bir sıkıntıdayız. Yaz adına çok rahat değiliz'' dedi.

Kadir Topbaş, kar yağışının barajlara olumlu yansıdığını belirterek, "Havzalarda çok iyi bir kar yağışı aldık. Ölçümlere göre yüzde 32'leri bulan bir baraj yükseltisi var. Kar eridikten sonra bir de yağmur gelirse, onu da minnetle bekliyoruz, yüzde 37'lere çıkmayı tahmin ediyoruz" dedi.

Topbaş, "Bazı akademisyenler yağışın İstanbul'a yeterli olmayacağını ifade ediyor" sorusuna, "Geçen yıl bu sıralarda barajların doluluk oranı yüzde 50 idi. Geçen yıl Melen Çayı gelmemişti... Tabii ki yine biz tasarruf öneriyoruz" yanıtını verdi.

"Tasarruf hayatımızın bir parçası haline gelmeli" diyen Topbaş, "Bol buldukça bolca harcayıp sıkıntıya düşmememiz lazım. Bu, kentte yaşayan insanlanın medeniyet ölçüsüdür, saygı duymasıdır" dedi.

Muslukların tamir edilmesini, tazyikli gelen suların vanalarından kısılmasını, armatürlerin müdahale edilmesi kolay şekilde üretilmesini, 9-12 litrelik yerine daha tasarruflu rezervuarlar tasarlanmasını isteyen Topbaş, "Cidden bir sıkıntıdayız. Bu devam ediyor. Şu anda gelecek yaz adına çok rahat değiliz. Bu tasarrufun devam etmesi lazım" diye konuştu.

İSKİ: "Artış oranı yüzde 2"

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) ise, İstanbul'da son kar yağışıyla birlikte barajlardaki su miktarının 249 milyon metreküpten 262 milyon metreküpe, doluluk oranının da yüzde 28.77'den yüzde 30.26'ya çıktığını bildirdi.

İSKİ'nin Günlük Su Faaliyet Raporu'na göre, kar yağışı başlamadan önce kente su sağlayan 10 su kaynağındaki mevcut su hacmi 249 milyon 899 bin metreküp iken, 3 günlük kar yağışının ardından mevcut su hacmi 262 milyon 858 bin metreküpe çıktı.

Son yağışlarla birlikte Terkos Barajı'ndaki doluluk oranı 58.72'ye çıkarken, en düşük seviyesine inen Büyükçekmece Barajı'nda ise doluluk oranı yüzde 39.35'e yükseldi.

Tamamen kuruyan Kazandere ve Bapuçdere de yeniden su tutmaya başladı. Karların tamamen erimesinin ardından yeraltı su kaynaklarıyla birlikte barajlardaki doluluk oranının daha da artması bekleniyor.

Yeşilçay'da arıza

Bu arada, İstanbul için önemli bir su kaynağı olan ve günde 1 milyon metreküp su temin edilen Yeşilçay sistemindeki arıza nedeniyle kente bu kaynaktan su girişi kesildi.

İSKİ Genel Müdürlüğü, Yeşilçay-Ömerli arasında 3 bin milimetrelik isale hattı üzerinde dirsek atması nedeniyle arıza meydana geldiğini, yüksek basınç nedeniyle hattın 50 metrelik kısmının toprak üstüne çıktığını açıkladı.

İSKİ ekiplerinin müdahalesiyle hattın suyunun kesilerek onarım çalışmalarına başlandığı ve hattaki arızanın 22 Şubat'a kadar giderilerek tekrar su verilmeye başlanacağı bildirildi.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2008 Salı 17:10:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?