30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Büyükşehir'e yolsuzluk suçlaması

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2004 yılında yapılan otobüs alım ihalesinde yolsuzluk yaptığını öne sürdü.

Kılıçdaroğlu, Kamu İhale Kurumu'nun ihaleyle ilgili olarak alınan "ivedilik" ve "kamu yararı" kararını iptal ettiğini, buna rağmen Alman firması ile alım sözleşmesi imzalandığını savundu.
Kemal Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin ile birlikte parti il binasında basın toplantısı düzenledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 13 Ekim 2004 tarihinde yaptığı 350 solo, 100 körüklü ve 50 adette çift katlı otobüs alım ihalesine ilişkin çeşitli iddialarda bulunan Kılıçdaroğlu, "İhaleye Almanya'dan bir firma ile Türkiye'den 2 firma katılıyor.

Ancak Türkiye'den katılan iki firmanın teklifleri değerlendirme dışında tutuluyor. Alman firmanın ihaleyi kazandığı açıklanıyor. Bu karara Türkiye'den otobüs üreten firmalar itiraz ediyor. Ancak İETT Genel Müdürlüğü, 26 Ocak 2005 tarihinde bu firmaların itirazlarının reddedilmesini isteyerek ivedilik ve kamu yararı bulunması nedeniyle ihale işlemlerine devam edilmesi kararını alıyor ve ihalenin onaylanmasını istiyor" dedi.

Kamu İhale Kurumu'nun 1 Şubat 2005 tarihinde otobüs ihalesi ile ilgili olarak alınan "ivedilik" ve "kamu yararı" kararını iptal edip, telgrafla bunu İETT Genel Müdürlüğü'ne bildirdiğini anlatan Kılıçdaroğlu, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş, Kamu İhale Kurumu'nun kararını beklemeden 31 Ocak 2005 tarihinde Alman firması ile alım sözleşmesi imzalıyor. Bu ülkede tüm kamu kuruluşları yasalara uygun ihale yapmak zorundadırlar. Hiçbir kurumun yasalara aykırı davranma, dilediğince ihale yapma, yargı kararlarını hiçse sayma gibi hakları da yetkileri de yoktur" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2009 Çarşamba 19:07:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?