3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Çalınan araçları MOBESE bulacak

Emniyet Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde çalınan 43 bin 505 araca ait bilgileri, Kent Güvenlik Yönetim Sistemi Projesi'ne yükledi. Arabalar Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu'ndaki (MOBESE) plaka tanıma sistemi aracılığıyla tespit edilip anında yakalanacak.

13 ilde uygulanan ve 34 ilde de faaliyete geçme aşamasına gelen MOBESE kameraları hırsızlara göz açtırmayacak. Çalıntı, hacizli ya da aranan arabaların plakasını gören kameralar, uyarı yapacak. Bölgeye en yakın ekipler hemen olay yerine sevk edilip otomobillerin bulunması sağlanacak. Emniyet verilerine göre, İstanbul'daki MOBESE kameraları bir yılda köprü ve otoban turnikelerinden 10 milyon aracın plakasını sorguladı. 11 bin 547 çalıntı araç ve plaka tespit edelerek gerekli işlemler yapıldı.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, MOBESE'ye büyük önem veriyor. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki konuşmasında da sisteme özel bir yer ayırdı. Suç ve suçlularla mücadelede güvenlik güçlerinin teknolojiyi en üst düzeyde kullanmasını hedeflediklerini anlatan Atalay, şunları söyledi: "Olaylara en kısa süre içinde müdahale etmek, vatandaşa en hızlı ve iyi hizmeti sunmak amacıyla MOBESE projesi bütün illerimize yaygınlaştırılacaktır. Bu proje; suç işlenmesini önlemek, suçların aydınlatılıp faillerinin yakalanmasını temin etmek ve denetim görevlerini daha etkin bir şekilde gerçekleştirmek üzere görüntü, ses ve konum verilerinin üretilmesini sağlayan bir bilişim sistemidir."

Büyükşehirlerin güvenliği mobil kameralara emanet

Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE), başta kapkaç, hırsızlık, gasp gibi suçları önlemek amacıyla 17 Haziran 2005'te ilk defa İstanbul'da devreye sokuldu. Özellikle kent merkezlerine kurulan MOBESE sayesinde asayiş olaylarında anlık müdahalelerin önü açıldı. Sistemde bulunan üç operatör tarafından sürekli kontrol edilen kameralar ile herhangi bir olayla karşılaşıldığında ilgili karakol ekipleri hızla olay yerine yönlendiriliyor. Her açıyı rahatlıkla görebilen ve ses de dinleyebilen kameralar bulunduğu bölgeyi kontrol ediyor. Özellikle trafik kazaları ve trafik denetimlerinde etkin olarak kullanılan sistem sayesinde trafik polisleri kameralardan emniyet kemeri uygulaması dahi yapabiliyor.

Radikal
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2008 Cuma 17:05:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?