4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Can Dündar'a suç duyurusu

Prof. Dr Ahmet Ercan ve Prof. Dr. Orhan Kural ile bazı sivil toplum kuruluşu temsilcisi, Atatürk'ün hayatının anlatıldığı "Mustafa" adlı film ve yapımcısı Can Dündar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Prof. Dr Ahmet Ercan ile Prof. Dr. Orhan Kural ile bazı sivil toplum kuruluşu temsilcisi Şişli Adliyesi'ne gelerek, Can Dündar'ın yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği "Mustafa" adlı film ve Dündar hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda bulunmak için, Atatürk'ün ölüm yıl dönümü olan 10 Kasım seçilirken, Ahmet Ercan ve Orhan Kural ile beraberindekiler, ellerindeki Türk bayrakları ile adliyeye girdiler.

Suç duyurusunun ardından çıkışta basın mensuplarına açıklama yapan Prof. Dr. Ahmet Ercan, Mustafa filmi için yargıya başvurduklarını belirterek, "Çünkü film cumhuriyetin değerlerini, Türkiye'nin birliğini ve Atatürk'ün saygınlığını aşındırıcı bir nitelik taşıyor. Asla bunların aşındırılmasına izin vermeyiz. Eğer Atatürk'ün saygınlığa giderse, ülke parçalanır ve bölünür. Dolayısıyla buna izin vermeyiz. Bu konuda Can Dündar hakkında suç duyurusunda bulunduk" dedi.

Filmde Cumhuriyet değerleri ve Atatürk'ün aşındırıldığını söyleyen Ercan, "Bu yüzden suç duyurusunda bulunuyoruz. Parçalanmış ve bölücü düşünceler bu filmde aşılanmıştır. Atatürk düşkün gösteriliyor. Düşkün biri üniformalarını giyip Hatay'ı almaya gidiyor. Türk milletini küçük düşürücü bir film. Gösterimden kaldırılmasını istiyoruz. Buna özgürlük denilemez. Eğer Can Dündar'ın özgürlüğü Türk ulusunun özgürlüğünü zedeliyorsa o özgürlük ve hürriyet değildir" diye konuştu.

Prof Dr. Orhan Kural ise filmin belgesel niteliğinde olduğunun söylendiğini ve bu nedenle filmi 2 defa izlediğini ifade ederek, "Mesela bugün Atatürk'ün ölüm yıl dönümü. Atatürk'ün ölümünde binlerce kişi ağlamıştır. Filmde Atatürk'ün ölümüyle ilgili halkın üzüntüsü anlatılmamış. Filmde Atatürk devamlı yalnız, işi gücü olmayan, komutan kimliğinin dışında yalnızlığa itilmiş bir kişi olarak nitelendirilmiş. Aynı zamanda bu filmde gençlere sigara içmeyi aşılamak için Atatürk'ün kullanıldığını görüyoruz. Zaten bu filmin sponsoruna dikkatli bakarsanız ne demek istediğimi anlarsınız. Burada Atatürk içki ve sigara içen biri olarak gösterilmiş. Bu filmi yüzlerce çocuk izleyecek. Türkiye de bundan daha iyi sigara reklamı yapılamazdı herhalde. Bu filmin gösterimden kaldırılmasını istedik. Biran öncede Can Dündar hakkında soruşturma açılmasını istedik" diye konuştu.

Prof. Dr Ahmet Ercan ve Prof. Dr. Orhan Kural ile beraberindekiler daha sonra Şişli Adliyesi'nden ayrıldı.

iha
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2008 Pazartesi 13:34:04
Güncelleme :10 Kasım 2008 Pazartesi 13:46:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?