30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Çanlar neden sustu

İstanbul’un Kartal İlçe’ndeki Ermeni Kilisesinin çanlarının yaklaşık 40 yıldır çalmadığı belirtildi. Edinilen bilgiye göre yaklaşık 200 yıl önce inşa ettirildiği belirtilen tarihi Kartal Surp Nişan Kilise’sinin çanları sustu. Kartal Merkez Soğanlık Sokak’taki Surp Nişan Kilisesi çanını her saat başlarında çalar ve Kartal halkına adeta Saat’in kaç olduğunu duyururdu.

Cumhuriyet önce si ve sonrasında çok sayıda Ermeni vatandaşlarımızın yaşadığı Kartal’da günümüz de ancak birkaç Ermeni aile bulunuyor. Kartal Ermeni Surp Nişan Kilisesi çanlarını yalnız senede bir kere Ermeni vatandaşlarımızın Dini Bayramı olarak bilinen(paskalya yortusu üzüm Bayramı) gününde çaldığı öğrenildi. Sayıları azalmış olmasına rağmen ilçe’de yaşayan Ermeni vatandaşlarımız kiliselerinin çanlarının eskisi gibi yeniden çalması gerektiğinin altını çiziyorlar. Bizden hatırlatması.

PATRİĞE BAĞLILAR

Türkiye’deki ve İstanbul’daki Ermeni Kiliseleri İstanbul Ermeni Patriğine bağlı olarak faaliyetlerini sürdürüyorlar. Ermeni Patriğinin kuruluşundan (1461) sonra 55 Ermeni Kilisesi inşa edilmiş. Bunlardan 30 kadarı halen ibadete açık Cumhuriyet döneminde kilise inşa edilmediği de belirtildi.
 

Fethi Satıcı
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2009 Perşembe 09:12:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?