3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Cansuyu Kredisi'ne başvurular başladı

KOBİ'ler ve imalatçı esnaf-sanatkarlara yönelik Sıfır Faizli 2. Cansuyu Kredi Desteği başvuruları başladı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, 2008 yılının son 2 ayında uygulanan Sıfır Faizli Cansuyu Kredi Destek Programları ile KOBİ'ler ve İmalatçı Esnaf-Sanatkarlar için toplam 700 milyon YTL'lik kredi hacmi yaratılacağını söyledi.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yayınlayan Çağlayan, "Başvurularını almaya bugün başladığımız Sıfır Faizli İstihdam Endeksli 2. Cansuyu Kredi Desteği ile 150 milyon YTL'lik yeni kredi hacmi oluşturacağız. Böylece ilkini 26 Kasım'da başlattığımız KOBİ'ler, İmalatçı esnaf ve Sanatkarlara yönelik Sıfır Faizli Cansuyu Kredi destek programları ile 2008 yılının son iki ayında 700 milyon YTL'Lik kredi hacmi yaratmış olduk. 2. Cansuyu Kredi Desteği Programına başvurular 19 Aralık 2008 Cuma günü mesai saati bitiminde sona erecektir.

Sıfır Faizli 150 milyon YTL'lik 2. Cansuyu Kredisi desteği kapsamında, 1 ile 9 arasında çalışanı olan KOBİ'ler ile imalatçı esnaf ve sanatkarlar 25 bin YTL'ye, kadın imalatçı esnaf ve sanatkarlarımız ise yine uygulanan pozitif ayrımcılıkla 30 bin YTL'ye kadar kredi alabilecekler. 9'dan fazla çalışanı olan KOBİ'ler ise 25 bin YTL'lik kredi tabanının üzerine çalışan başına 2 bin YTL ek kredi kullanabilecekler. Programın üst limiti yine 100 bin YTL olacaktır" dedi.

KOBİ'ler ile imalatçı esnaf ve sanatkarların kullanacakları krediyle ilgili tek kuruş faiz ödemeyeceğine, kredi faizinin tamamının KOSGEB tarafından karşılanacağına işaret eden Çağlayan şöyle devam etti:

"Bu programda kredi kullanacak olan esnaf ve sanatkârlar ile KOBİ'lerimiz, krediyi, ilk 3 ayı ödemesiz kalanı aylık eşit taksitler halinde olmak üzere toplam 12 ayda ödeyecektir. Yani kredinin vadesi bir yıldır. KOBİ'lerimiz ve imalatçı-esnaf sanatkarımız başvurularını yine Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası, Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Fortisbank, Vakıfbank ve Şekerbank'a yapabileceklerdir.
KOSGEB Veri Tabanı'na kayıtlı KOBİ'lerle İmalatçı Esnaf ve Sanatkârlar başvurularını direkt olarak bu bankalara yapacaklar. KOSGEB Veri Tabanı'na kayıtlı olmayanların ise önce KOSGEB Merkez Müdürlüklerine başvurarak KOBİ Beyannamesi ve Yararlanıcı Durum Tespit Formu doldurmaları gerekiyor. Yapılan başvurular KOSGEB ve Bankalarca belirlenecek kriterlere göre değerlendirilecektir.
Daha önce KOSGEB programlarından kredi kullanan ve ödemeleri devam eden işletmeler bu programdan yararlanamayacaklardır. Program kredisinin yüzde 20'si Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde, yüzde 20'si Diğer Kalkınmada Öncelikli Yörelerde ve yüzde 60'ı da Normal Yöre ve Gelişmiş Yörelerde bulunan esnaf ve sanatkârlar ile KOBİ'lere kullandırılacaktır. Teminat sorunu yaşayan Esnaf ve Sanatkarlarımızla KOBİ'lerimiz sistem üzerinden Kredi Garanti Fonu'ndan destek alabileceklerdir. KOBİ'lerimizi, imalatçı esnaf ve sanatkarlarımızı biran önce bu krediden yararlanmak için başvuru yapmaya davet ediyor, programın hayırlı olmasını diliyorum."

İHA
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2008 Çarşamba 11:48:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?