2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Carlton ihalesinde son dakika sürprizi

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Toprak Grubuna ait Sarıyer Yeniköy’deki eski Carlton Oteli arsasını bugün yeniden satışa çıkardı. Muhammen bedelin son anda 49 milyon 562 bin 613 YTL'den 96 milyon 33 bin YTL'ye çıkarılması, ihaleye katılan iki firmanın tepkisine neden oldu. Yaşanan gelişmeden sonra katılımcı iki firma, teklif vermekten vazgeçince, ihale iptal edildi. Boğaz'daki bu değerli arazi TMSF'ye kaldı

TMSF'nin eski Carlton Oteli arsası için düzenlediği ikinci ihale olaylı başladı. Daha önce arsa için muhammen bedelin 49 milyon 562 bin 613 YTL açıklanmasına rağmen, ihale komisyonunun hemen açılışta muhammen bedeli 96 milyon 33 bin YTL'ye çıkarması tartışmalara neden oldu. İhaleye katılan iki firma şaşkınlık yaşarken, bu rakamın neden son anda açıklandığını sorarak tepkilerini dile geterdiler. Firmalardan yeni bedel üzerinden teklif gelmeyince, komisyon ihaleyi iptal etti. Arazi TMSF'ye kaldı. İhaleye, MGY İnşaat'tan Gökhan Yeşilkaya ile deri sanayicisi olduğu öğrenilen Tevfik Çelikoğlu'nun katıldığı öğrenildi.

BANKALAR İPOTEK KOYDU

TMSF'nin fiyatı son anda artırmasında arsa üzerine konan ipoteklerin etkili olduğu öğrenildi. Arazi üzerinde İş Bankası, Garanti Bankası, Etibank ve çöp vergisinden dolayı Sarıyer Belediyesi'nin alacağı olduğu öğrenildi. Bankaların da ihaleden önce arazi üzerine ipotek koyduğu, fiyatın da bu nedenle yukarı çekildiği belirtiliyor.

İHALE KOMİSYONUNA TEPKİ

Muhammen bedelin 96 milyon 33 bin YTL'ye çekildiğinin açıklanmasının ardından, katılımcı iki firma tepkilerini dile getirdi. Fiyatın neden son anda açıklandığını soran firma yetkilileri "Çünkü böyle olmasını istiyordunuz. O yüzden son anda açıkladınız" ifadelerini kullandı. Ekranlara yansıyan bu görüntüler sırasında bir görevlinin "mikrofonları kaldırın" dediği duyuldu.

"İMARA ENGEL YOK"

Yaptıkları açıklamalarda basında yer alan "arsa imar problemine takıldı" haberlerinin gerçeği yansıtmadığını ifade eden yetkililer, Carlton Otelinin imara engel durumunun söz konusu olmadığını kaydetti. 

Arazinin turizm konaklama alanı olduğunu söyleyen yetkililer, "Halis Toprak’a ait proje ile ilgili çalışmalar da Anıtlar Yüksek Kurulunda devam ediyor. Projede ihaleye çıkartılan tüm parsellerin üzerinde dış görünüşü aynı fakat içinde residance ve arsalar arası alt geçit bağlantısı olan yüzme havuzlu ve diğer sosyal tesisleri bulunan bir turizm merkezi yapma projesi var. Bu projeyi Halis Toprak Anıtlar Yüksek Kuruluna, Boğaziçi İmar Müdürlüğüne sunmuş ve onayı ile ilgili çalışma sürüyor. Projenin onaylanması durumunda arsanın değeri daha da artacak. Yanan Carlton otelinin yerine aynısının yapılması hususunda herhangi bir problem söz konusu değil" dedi.
Yetkililer, ikinci açık artırmada da herhangi bir alıcı çıkmaması durumunda, TMSF’nin, alacağına mahsuben gayrimenkulü kendisinin alacağını bildirdi. 

Üzerinde otel yapma izni bulunan Boğaz kıyısındaki toplam arsa alanı 6 bin 674 metrekare olan gayrimenkulün çevresinde Sait Halim Paşa Yalısının yanı sıra Ayanikola Kilisesi ve bitişik nizam konutlar bulunuyor.

Milliyet internet
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2007 Salı 12:01:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?