1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Carlton'a 70 milyon YTL

TMSF’nin 4’üncü kez satışa çıkardığı Toprak Grubu’na ait eski Carlton Oteli arsasına en yüksek teklif komşusu Sait Halim Paşa Yalısı’nın işletmecilerinden geldi. Yeniköy Turizm olarak arsaya 70 milyon YTL veren şirketin planı, Boğaz’a Çırağan benzeri yeni bir otel yapmak.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından satışa çıkarılan Toprak Grubu’na ait Yeniköy’deki eski Carlton Oteli arsası için düzenlenen ihalede Yeniköy Turizm İşletmeleri, 70 milyon YTL ile en yüksek teklifi verdi. Sait Halim Paşa Yalısı’nın ortaklarının sahibi olduğu Yeniköy Turizm, yanyana bulunan iki arsayı birleştirerek Çırağan benzeri bir otel yapmayı planlıyor.

4’ÜNCÜDE ALICI BULDU: TMSF’nin 4’üncü kez satışa çıkardığı eski Carlton Oteli arsası bu kez alıcı buldu. 60 milyon YTL muhammen bedelle satışa çıkan arsanın ihalesine Sinpaş Gayrimenkul ve Yeniköy Turizm İşletmeleri A.Ş katıldı. İhalede en yüksek teklifi 70 milyon YTL ile Yeniköy Turizm verdi. İhale sonucu Fon Kurulu onayına sunulacak. Eski Carlton Oteli arsası, Sarıyer, Yeniköy’de, Sait Halim Paşa Yalısı yanında yer alıyor. Toplam arsa alanı 6 bin 674 metrekare olan gayrimenkulün çevresinde Sait Halim Paşa Yalısı’nın yanı sıra Ayanikola Kilisesi ve bitişik nizam konutlar bulunuyor.

PROJE ZATEN HAZIR: Yeniköy Turizm’in yönetim Kurulu Başkanı olan Hamit Mürşid Unat, arsanın hemen yanındaki Sait Halim Paşa Yalısı’nın 46 yıllık üst kullanım haklarını elinde bulunduran Göçtur Turizm’in ortakları arasında yer aldıklarını belirterek, arsaya otel yapma düşüncesiyle talip olduklarını açıkladı. Kendilerinin daha önceden Turizm Bakanlığı’ndan onaylı bir otel projeleri olduğunu belirten Unat, "Her iki arsayı birleştirdiğimizde 150 metrelik rıhtımı ile Boğaz’ın en önemli alanlarından birine sahip olacağız" dedi.

ÇIRAĞAN GİBİ BİR OTEL: Burası için düşündükleri projesinin "Çırağan Oteli gibi" olacağını dile getiren Unat, "Bir tarafta tarihi yapı, diğer tarafta modern bir konaklama tesisi olacak" diye konuştu. Unat, bundan sonraki sürece ilişkin şunları söyledi: "Öncelikle teklifimizin onaylanması lazım. Ondan sonra biz hemen harekete geçip, bir an önce otelimizi açmak istiyoruz. Bir yıl içinde kazmayı vururuz. Yazın iki bahçeyi birleştirip kullansak, demek ki sonbahar da inşaata başlarız, üç yılda da tesisi tamamlarız."

SPEKÜLASYONLAR VARDI: Bugüne kadar talipleri arasında Rus milyarder Roman Abramoviç’ten Şeyh El Maktum’a kadar pek çok isim sayılmasına karşın alıcı bulamayan arsanın daha önceki ihalelerinde neden girmediklerini ise Unat, şöyle açıkladı: "İlgilenmedik, çünkü arsa sorunlu görünüyordu. Bir takım spekülasyonlar çıktı, ilanlar verildi. (Arsanın eski sahibi Halis Toprak verdiği ilanla arazi için 1 milyar dolarlık fiyat biçmişti.) Ancak o ihaleler de alıcı çıkmadı. TMSF yeniden satışa çıkınca, bu kez talip olduk. O zaman hazır değildik, şimdi hazırız diyebilirim."

İpotek sorunu çözüldü

İSTANBUL Boğazı gibi çok değerli bir yerde bulunmasına karşın arsanın bugüne kadar satılamamasında üzerindeki ipotek etkili olmuştu. Arsa üzerinde İş Bankası, Garanti Bankası ve Etibank ın 96 milyon YTL tutarında ipotekleri bulunuyordu. O nedenle verilen tekliflerin ipotek bedeli ve satış masraflarını aşması gerekiyordu. Ancak edinilen bilgiye göre, bankalarla yapılan anlaşma sonucunda, ipotek sorunu çözüldü. Yeniköy Turizm’in de ödemeyi peşin yapmaya hazırlandığı öğrenildi.

Şaban Erdikler de ortaklar arasında

ESKİ Carlton arazisini alıp üzerine bir otel yapma projesi içinde olan ekibin içerisinde Şaban Erdikler de yer alıyor. Türkiye’de mali danışmanlık denilince akla ilk gelen isimlerden biri olan, aynı zamanda YASED’in de (Yabancı Sermaye Derneği) eski başkanı olan Şaban Erdikler, gayrimenkul sektöründe de çalışmalarını sürdürüyor. Yeniköy Turizm’in Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Mürşit Unat ile birlikte Ege Gayrimenkul Yatırım ve İnşaat şirketinin ortakları arasında olan Erdikler, ciddi bir portföy oluşturmaya başladıklarını belirterek, şunları söyledi: "Bu arazinin dışında bugüne kadar Adana’da ve İstanbul’da satın aldığımız dükkanlar var. Konya’da bir arazimiz var. Bir yandan kira getirisi olan, diğer yandan da mülkiyet portföyü olmak üzere iki türlü portföy oluşturuyoruz. Bugünlerde halen görüşmelerini sürdürdüğümüz bir başka araziyi de mülkiyet portföyümüze eklemeyi planlıyoruz. Bu aşamadan sonra yerli ve yabancı fonlarla bu portföyü geliştirmeyi planlıyoruz."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2007 Salı 16:45:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?