18
Nisan
2024
Perşembe
İSTANBUL

Cemevine geceyarısı baskın

Suriyeli sığınmacılardan bazılarının barındığı Sultangazi Pir Sultan Abdal Cemevi ve Kültür Derneği'ne gelen iki kişi, silahla güvenlik görevlisini yaralayarak kapıları tekmeledi.

Suriyeli sığınmacılar nedeniyle saldırının yapıldığı iddia edildi. Dernek Başkanı Zeynal Odabaş, saldırı karşısında sessiz kalmayacaklarını söyledi.İstanbul Alevi Koordinasyonu Sözcüsü Vedat Kara, ise Alevi sığınmacıların İstanbul’a geldikten sonra idarenin tepki gösterdiğini ifade etti.

Gazi Mahallesi’nde dün gece meydana gelen saldırıda elinde silah bulunan iki kişi, iddiaya göre, saat 03.00 sıralarında cemevine girdi. Güvenlik görevlisini yaralayan saldırganlar yönetim binasının kapısını tekmeledi. Cemevinin güvenlik kameraları tarafından da görüntülenen olayda saldırganların Suriyeli sığınmacıları aradıkları iddia edildi.

Olayın duyulmasının ardından Alevi dernekleri olaya tepki gösterdi. Açıklama yapan Sultangazi Pirsultan Abdal Cemevi ve Kültür Derneği Başkanı Odabaş, tehditler karşısında sessiz kalmayacaklarını ve Alevi dernekleri olarak gerekli açıklamaları yapacaklarını söyledi.

İstanbul Alevi Koordinasyonu Sözcüsü Vedat Kara yaklaşık bir hafta önce İstanbul’a gelen yaklaşık 120 civarında Alevi sığınmacıyı barındırmak için çaba harcadıklarını ve Sultangazi Pir Sultan Abdal Cemevi ve Kültür Derneği’ni de lojistik olarak kullandıklarını söyledi. Gece 03.05’te gelen iki saldırganın "Siz burada Suriyelileri barındıramazsınız" diyerek görevli arkadaşlarını tehdit ettiklerini söyleyen Vedat Kara, "Tehdit ediyorlar. Güvenlik görevlisinin kafasına silahın kabzasıyla vuruyorlar. Diğer arkadaşımıza tekrar ateş ediyorlar ama silah ateş almıyor. Bu büyük bir şans gerçekten. Onun arkasından da küfürler ederek ayrılıyorlar" dedi.

Güvenlik kameralarının görüntüleri kaydettiğini söyleyen Vedat Kara, "Polisin kısa sürede bu kişileri bulacağını düşünüyoruz, Durumun karışık olduğunu ve Türkiye’nin Suriye politikalarıyla ilgili bir durum var. Arkasında kim olursa, ne olursa olsun bilmiyoruz ama bunun mutlaka Suriyeli sığınmacılarla ilgili bir sorun olduğunu biliyoruz. Burada hükümetin Suriye politikalarının tek yönlü olduğunu, burada ne ile karşılaştıklarını çok iyi kavramayan ya da göz ardı eden bir tutum olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Saldırının sıradan bir olay olmadığının altını çizen Vedat Kara, "Arkasında kimin olduğundan ziyade bu toplumsal problemdir. Saldırı sırasında Suriyeli sığınmacıların saldırganları fark etmedi. Kendi arkadaşlarımızdan çok onların paniklememesi bizi teselli etti. Olay yerinde bulunan mermileri de polise verdik. İdare’nin Suriyeli sığınmacıların yerleştirilmesinden rahatsızlık duyuyor. Buna çeşitli zamanlarda müdahale etmeye kalkıştılar. Biz mu müdahaleye karşı koyduk. Onlara kamplara götürmek istediler, kamplara götürülmelerini kabul etmeyeceğimizi söyledik. Kendi iradeleriyle gitmek isterlerse izin vereceğimizi söyledik. AFAD’dan gelen dostlarımız oldu, onlara dedik ki ’burada bir çözüm bulun’.Burada bir çözüm bulamayacaklarını, İstanbul’u cazibe haline getiremeyecekleri gibi bir takım önermeler yaptılar" dedi. Cemevinde kalan Suriyeli sığınmacıların tedirginlikleri ise sürüyor. Polis kaçan saldırganları yakalamak için çalışmalara başladı.

...
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2013 Cumartesi 16:27:01
Güncelleme :7 Eylül 2013 Cumartesi 16:28:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?