3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Cemevine ücretsiz su

Sultan Abdal Kültür Derneği Sultanbeyli Şubesi Denetleme Kurulu Başkanı Sadegül Çavuş, 4 yıldır bir hukuk mücadelesi verdiklerini ve sonunda haklı taleplerinin yerine getirildiğini söyledi. İbadethanelerin (cami, kilise, havra vb.) yararlandığı ücretsiz su kullanım hakkından yararlanamadıklarını ve İSKİ’ye çeşitli kereler başvuruda bulunduklarını belirten Çavuş, Sultanbeyli Cemevi’nin Türkiye'de ilk defa bedelsiz - bedava ( meccani) su kullanım hakkına sahip olduğunu kaydetti.

Çavuş, 4 yıl süren uğraşlarını özetle şöyle anlattı: “Cemevi’ne su bağlanması, çok uzun süren uğraşlar sonucu oldu. Kaymakamlık, Diyanet İşleri Başkanlığı ve İSKİ Genel Müdürlüğü arasında birçok yazışma yapıldı. Biz ilk olarak İSKİ Genel Müdürlüğü'ne, su bağlanması için başvuruda bulunduk. Buradan, cemevinin ibadethane olduğuna dair yazı istediler. İlçe Kaymakamlığı’na konuyla ilgili başvuru yaptık. Kaymakamlık, Diyanet İşleri Başkanlığı’na yazı yazıyor ve Diyanet de ‘Aleviler Müslüman’dır, Müslümanların ibadethanesi camidir’ diye yanıt veriyor ve suyumuz bağlanmıyor. Biz tekrar yazı yazdık ve yine aynı yanıtla karşılaştık. Daha sonra kendi suyumuzu bağladık ancak bu sefer de kaçak su kullandığımız iddiasıyla ceza kesildi. Bunun üzerine İSKİ Genel Müdürü ile görüştük, basın açıklamaları yaptık ve bir kamuoyu oluşturduk. Kaymakamlığa tekrar başvurduğumuzda, Büyükşehir Belediyesi, cemevlerinin ibadethane olduğu yönünde görüş bildirdi ve suyumuz böylece bağlanmış oldu. Şubat 2004’ten beri verdiğimiz uğraş ancak 4 sene sonra sonuçlandı.”

TARTIŞMANIN KAYNAĞI İMAR KANUNU

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş, ANKA’ya yaptığı açıklamada, Hükümetin, imar kanununda yaptığı değişiklikle, cami yerine “ibadet yeri” ibaresi getirildiğini ancak ibadet yerlerinin de “cami, kilise, havra ve sinagogla” sınırlandırıldığını söyledi. Cemevinin değişiklikte yer almadığını belirten Gümüş, şunları söyledi:

“Sorun buradan çıkıyor. Başbakanlık bu genelgelerin ardından daha sonra bir genelge daha yayınladı. Bu genelgeyle su ve elektrik gibi kamusal hizmetler ücretsiz verilmesi kararlaştırıldı. Cemevi yasal olarak ibadethane tanınmadığı için tartışmalar yaşanıyor. Sorunların aşılması için cemevlerinin yasal olarak ibadethane sayılması gerekiyor. Bu yöndeki girişimlerimizi sürdüreceğiz. Hukuksal ve siyasi açıdan mücadelemiz sürecek. AKP Hükümeti’nin inkarcı yaklaşımları karşısında cemevlerinin de yasal statüye kavuşması için gerekirse AİHM’ye kadar gideriz.”

anka
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2008 Cuma 23:22:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?