6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Cenaze defnedecek mezar bulunamıyor

Şehir merkezlerindeki mezarlıklarda cenazeleri defnedecek yer bulunamıyor. Aile kabristanlarının ise yüzde 25'i boş.

Sıkıntının, toplu mezar satışından kaynaklandığını belirten İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürü Adem Avcı, "Keşke zamanında, sadece ölen kişi için yer verilseydi." diyor.

İstanbul'daki Zincirlikuyu, Karacaahmet ve Çengelköy mezarlıklarındaki fiyatlar 3 bin liradan 105 bin liraya kadar çıkıyor.

Şehrin göbeğindeki Zincirlikuyu kabristanına yeni cenaze alımı yapılamıyor.

80 bin kapasiteli mezarlığın yüzde 25'i (20 bin) boş. Bunlar da yıllar önce satın alınan aile mezarlıkları!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Mezarlıklar Müdürü Adem Avcı, talebin yoğun olduğu yerlerde cenazeleri gömecek yer bulmakta zorlandıklarını belirtiyor.

Seneler öncesinden alınmış aile mezarlarında büyük boşluklar olduğuna dikkat çeken Avcı, "Adam 4 kişilik yer almış ama 3'ü boş duruyor. Keşke zamanında, sadece ölen kişi için yer verilseydi." diyor.

İstanbul'da 700 hektarlık alanda toplam 333 mezarlık bulunuyor. Ortalama 5 metrekareye bir kabir düşerken, kent genelinde 2 milyondan fazla mezar olduğu tahmin ediliyor. Yılda 50 bine yakın cenazenin kalktığı şehirde, bazı kabirler çok lüks ve pahalı. Fiyatlar 70 bin dolara (105 bin lira) kadar çıkabiliyor. En düşük kategorideki mezarların sadece defin fiyatı 250 TL civarında. Aile mezarlıklarından yer satın alınıyorsa, mezarlık başına ortalama 3 bin lira ödeniyor.

Birinci kategori diye adlandırılan Zincirlikuyu, Karacaahmet ve Çengelköy gibi mezarlıklarda ise defin halinde ödenen ücret ortalama 3 bin lira. İBB Mezarlıklar Müdürlüğü şehirdeki mezarların envanterini çıkarmak için çalışmalar yaparken, bir taraftan da dolan mezarlıkların yerine yeni yerler açmak için Orman Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile anlaşmalar imzalıyor.

Hüseyin Keleş - Zaman
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2010 Pazar 16:14:39
Güncelleme :3 Ocak 2010 Pazar 16:22:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?