3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Çerkezlerin zoraki göçü konuşuldu

Bahçeşehir Üniversitesi Karadeniz-Kafkasya Araştırma Merkezi ve KAF-FED tarafından düzenlenen “21 Mayıs: Büyük Sürgünün 144. Yılında Çerkezler” konulu sempozyum, üniversitenin Beşiktaş Yerleşkesi’nde dün gerçekleştirildi. 

Sempozyumun açılışında konuşan Candemir, Dünya Çerkez Birliği’nin girişimiyle resmi yas günü ilan edilen 21 Mayıs tarihinin öneminin Türk toplumu tarafından yeterince bilinmediğini söyledi. 

Kafkas halklarının Rusya’nın baskısıyla Osmanlı’ya zorunlu göç ettirilişinin ilk kez böyle bir bilimsel sempozyumda ele alındığını vurgulayan Candemir, Kafkaslar’da yüzyıllar süren ve vatanını koruma adına yapılan savaşların acı bir yenilgiyle sonuçlanması sonucu bu durumun meydana geldiğini anlattı. 

Bahçeşehir Üniversitesi Karadeniz-Kafkasya Araştırma Merkezi Direktörü Cengiz Bayram da, yeni neslin bu sürgününün acısını artık çok fazla hissetmediğini ifade ederek bunun da misafir geldikleri toprakları vatan kabul etmelerinden kaynaklandığını söyledi. 

Osmanlı, sürgünü kabullendi Sempozyumun ilk oturumunda konuşan araştırmacı yazar Bedri Habiçoğlu ise, Kafkasya’dan Rusların zoru ve zulmüyle göçlerin 1858 yılında başladığını, 1863 - 1864 yılları arasında ise yoğun bir şekilde yaşandığını bildirdi. 

Rusların, Çerkezler’in mücadeleci özelliğini bilmesinden dolayı köklü bir çözüm için Kafkasya’dan sürdüklerini kaydeden Habiçoğlu, İngilizlerin Rusların bu baskısını engellemeyi başaramayınca Osmanlı Devleti’ne sürülen Kafkasyalıları almaları yönünde telkinde bulunduğunu, Osmanlılar’ın da bunu kabul ettiğini anlattı. Kudüs Van-Leer Enstitüsü’nde görevli İsrailli antropolog Chen Bram ise Kafkasya’nın değişik bölgelerinde 600 bin Çerkez’in yaşadığını belirtti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2008 Pazartesi 12:49:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?