3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Cerrah yargılanmayacak

Mahkeme, Dink cinayetinde ihmali bulunduğu öne sürülen Cerrah’ın yargılanmasına izin vermedi

İSTANBUL - İstanbul Valiliği’nin, Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili olarak Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah hakkında soruşturma izni vermemesi üzerine Dink ailesinin avukatları bu karara itiraz etmişti.

Valiliğin görevi ihmal suçundan soruşturma izni verdiği eski İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ve İstihbarat Şubesi’nde görevli 6 memur ise bu kararın iptali için başvuruda bulunmuştu.

İtirazları karara bağlayan İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, Ahmet İlhan Güler ve İstihbarat Şubesi’nde görevli 6 memur hakkında verilen soruşturma iznini, yöntem ve yasaya uygun bulmayarak iptal etti.

Bir hakim itiraz etti

Celalettin Cerrah hakkında ise bir üyenin itirazına rağmen oy çokluğuyla soruşturma izni verilmedi. Üye hakim Sadettin Yaman, Cerrah hakkında soruşturma izni verilmesi gerektiğini belirten karşı oyunda, “Hrant Dink’e şahsi, fiziki ve mekansal koruma verilmesi hukuk devleti ilkesinin tabii sonucudur. Bunun sonucu olarak, düşünce ve kanaatlerin serbestçe açıklanması, fikir sahiplerine yönelik ciddi bir tehdit oluşturan ya da onların temel hak ve hürriyetlerini tehlikeye sokan eylem ve girişimlere karşı önlemler almak zorunluluktur” dedi.

Karşı oyda ayrıca Dink’in öldürüleceğinin bildirildiği, bilgi akışının yetersiz kaldığı şeklindeki iddialara rağmen, İstanbul’daki kolluğun başı olması nedeniyle Celalettin Cerrah’ın olayda sorumlu bulunduğu belirtilerek soruşturma izni verilmesi istendi. İstanbul polisi Trabzon’dan gelen Hrant Dink’le ilgili istihbaratın gereğini yapmamakla suçlanmıştı. İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ise Dink’in katili yakalandıktan hemen sonra yaptığı açıklamada olayın ardında bir örgüt olmadığını söylemişti. Cerrah daha sonra gelen tepkiler üzerine bu açıklamasının yanlış anlaşıldığını söylemişti.

Öz için izin çıkmıştı

Dönemin Trabzon Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz’ün suikastle ilgili istihbaratın gereğini yapmadığı iddia edilmişti. Geçtiğimiz günlerde Albaş Öz için soruşturma izni çıkmıştı.

..
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2008 Çarşamba 08:12:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?