2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Cerrah'ın toplu taşıma kullanımı çağrısı

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Papa 16'ncı Benedikt'in ziyareti süresince trafiği rahatlatmak için İstanbullular'ın mümkün olduğunca toplu ulaşım araçlarını tercih etmesini istedi.

Papa'nın ziyareti için alınan önlemleri yerinde görmek üzere Atatürk Havalimanı Devlet Konukevinde incelemelerde bulunan Cerrah, daha sonra beraberindekilerle birlikte bir minibüse binerek buradan hareket etti. Bu sırada çevrede geniş güvenlik önlemleri alındığı, keskin nişancıların da bir bina üzerinde yerlerini aldığı görüldü.

Minibüs ve izleyen konvoy sahil yolundan hareket ederek ilk olarak Kumkapı'daki Meryem Ana Ermeni Kilisesi'nin bulunduğu yere geldi. Burada da yetkililerden bilgi alan Cerrah, daha sonra Ayasofya Müzesi önüne ulaştı.

Bu sırada güzergah boyunca güvenlik önlemleri alındığı ve trafik görevlilerinin de yolu açtığı görüldü. Ayrıca, bir polis helikopteri de konvoyu havadan izledi.

Sultanahmet Meydanı'na inen helikopterin pilotuyla sohbet eden Cerrah, hazırlıklara ilişkin olarak ilgililerden bilgi aldıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

GÜZERGAH BİLGİSİ YOK

Cerrah, bir soru üzerine Papa'nın İstanbul'a gelişinden sonra izlenecek güzergaha ilişkin bilgi veremeyeceğini belirterek, şöyle dedi:

“Hangi güzergahı kullanacağımız, geldiği gün belli olacak. Yedek güzergahlarımız olacak. Ayrıca bugün, acil bir konu olursa helikopterimizi nasıl kullanacağımızın denemesini de yaptık ve bunun yanında biraz evvel de söylediğim gibi ara sokaklarda da bizim ekstradan sivil uzman görevlilerimize, polislerimize görev verdik. Bu gelecek olan misafire has yaptığımız tedbir planında ara sokaklarda sivil görevlilerimiz olacak. Oldukça fazla miktarda sivil görevlilerimiz var.”

Cerrah, bir gazetecinin olası protesto gösterilerine ilişkin sorusu üzerine de, “Her türlü tedbirimiz hazır. Biliyorsunuz diğer illerden getirttiğimiz 750 takviye polisimiz var. Kendi polislerimizle beraber çok fazla miktarda polis görevlendirdik. Ayrıca dün de sayın valimiz o konuda açıklama da yaptı. 12 saat görev şekline dönüldü. Eğer o tipte bir protesto olursa da kanuni çerçevede olmazsa biz de gereğini yaparız” dedi.

VATİKAN'IN İSTANBUL TEMSİLCİSİ MAROVICH

Daha sonra Sultanahmet Camisi'ne geçen Cerrah ve beraberindekiler, buradaki hazırlıkları da denetledi. Cerrah, burada polis memurlarıyla sohbet etti.

Daha sonra Harbiye'deki Saint Esprit Katedrali'ne gelen Cerrah'ı burada Vatikan'ın İstanbul Temsilcisi George Marovich karşıladı. Marovich, Papa 16'ncı Benedikt'in, Türk dostu Papa 23. Jean'ın İtalya'da yapılarak getirilen heykelini açacağını bildirdi.

Papa 23. Jean'ın, burada 1935'den 1945'e kadar 10 yıl yaşadığını ve Türkler'i yakından tanıdığını anlatan Marovich, günlüğüne “Ben Türkler'i seviyorum, uygarlık yolunda onların önemli yeri olduğuna inanıyorum” diye yazdığını belirtti. Marovich, “O görmüştü bunu ve sonra da buradan Paris'e büyükelçi oldu. Hatta diyordu ki, 'Paris'te 2 Türk büyükelçisi var'. Sonra kardinal, ardından da papa seçildi. O zaman Türkiye ile Vatikan arasında diplomatik ilişkiler kuruldu” dedi.

George Marovich, “Türkiye konukseverliğini ispatlıyor burada. Hepinize teşekkürler. Allah sizlerden razı olsun” diye konuştu.

Marovich ayrıca, burada bulunan Papa 15'nci Benedikt'in heykelinin restorasyonuna ilişkin Kadir Topbaş'a, sokağın ve binanın boyanıp ışıklandırılmasına ilişkin de Şişli Belediyesi'ne teşekkür etti.

YASAL OLMAYAN TEPKİLER

Burada da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cerrah, bugün 3 provanın yapıldığını hatırlatarak “Arkadaşlarımızdan brifing alıyorum. Herhangi bir eksiklikleri yok. En iyi şekilde tedbirlerini almış arkadaşlar. Misafirimizi bekliyoruz” dedi.

Cerrah, bir soru üzerine, bekledikleri herhangi bir toplumsal tepki olmadığını ifade ederek, şöyle dedi:

“Demokratik kurallar içinde eğer öyle bir şey olursa bizim yapacağımız bir şey yok. Ancak yasal olmayan tepkilere de gerekli olan işlemleri yapacağız. Misafirimizi de en iyi şekilde ağırlamaya çalışıyoruz. Her türlü tedbirimizi aldık, güvenlik tedbirlerimiz tam ve yerinde. Herhangi bir sıkıntımız yok. Tabii bu bölgelere giriş yapacak olan basın mensubu arkadaşlarımıza Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünce dağıtılan kartlar var, o kartlar olmadıktan sonra diğer bölgelere giriş yapmaları mümkün değil. Ona da dikkat etmeleri gerekir.”

TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINI KULLANMA ÇAĞRISI

Cerrah, trafik konusunda uyarıları olup olmadığı yönündeki soruyu da, “Vatandaşlarımız, mümkün mertebe toplu taşıma araçlarını kullansın. Tek başına binek araçları tercih etmesinler. Ya komşularını ya arkadaşlarını beraber alsınlar. 3 gün trafiği mümkün mertebe kullanmamaya çalışalım. Toplu taşıma araçlarını kullanalım” şeklinde yanıtladı. 

Cerrah, son olarak Fener Rum Patrikhanesi'nin bulunduğu bölgeye geçti. Buradaki hazırlıklarla ilgili olarak da yetkililerden bilgi alan Cerrah, gazetecilerin soruları üzerine, “Arkadaşlarımızdan son bilgileri aldım. Dört dörtlük tedbirlerimiz tamam” dedi.

İstanbul halkından bu zaman süresinde çok fazla trafiğe çıkmamalarını isteyen Cerrah, “Mümkün mertebe toplu taşıma araçlarını kullansınlar veya eğer kendi aracını kullanacaklarsa komşusuyla o yöne gidecek olan diğer arkadaşlarını da aracına almak üzere hareket etsinler. Trafiği mümkün mertebe rahatlatsınlar” diye konuştu.

Ziyaret nedeniyle bazı yolların trafiğe kapatılacağını hatırlatan Cerrah, açık olacak yollarda da trafik yoğunluğu oluşacağına dikkati çekti. Cerrah, “Hep birlikte, hem emniyet güçleri hem İstanbul halkı olarak en iyi şekilde karşılayıp göndereceğimiz kanısındayız” dedi.

Cerrah, güvenlik önlemlerinde görev alacak personel sayısına ilişkin soruya, ”O konuda herhangi bir şey söylemiyorum. Oldukça üst düzeyde koruma yapılmakta. Fazla miktarda güvenlik görevlisi ayrılmakta. Ayrıca ara sokaklarda da sivil uzman polislerimiz görev yapmakta. Hiç farkında olmadığınız yerde karşınıza sivil polisimiz çıkabilir” diye konuştu.

Tatbikat sırasında Fener Rum Patrikhanesi'nin bulunduğu bölgede sahil yolunun orta bölümüne barikatlar konulduğu dikkati çekti.
A.A
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2006 Salı 16:17:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?