4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Çeteler tasfiye edildi, suç oranı düştü

Düzenlediği operasyonlarla suç örgütlerine nefes aldırmayan Emniyet, İstanbul'daki suç oranını büyük ölçüde düşürdü. Geçen yıla göre genel suçlarda yüzde 21, adam öldürmede yüzde 38, kapkaçta ise yüzde 59 azalma var.



Emniyet teşkilatı, son yıllarda ortaya koyduğu performansla İstanbul'u daha güvenli bir kent haline getirdi. Düzenlediği yüzlerce operasyonla irili ufaklı birçok suç ve terör örgütünü çökerten Emniyet, İstanbullulara rahat bir nefes aldırdı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün başarılı operasyonlarıyla irili ufaklı pek çok suç örgütünün çökertilmesi, kentte suç oranlarının da düşmesine neden oldu. Suç oranlarındaki büyük düşüş, İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) yaptığı 'İstanbul'da Şiddet Şiddetin Arka Planı' çalışmasına da yansıdı. Rapor, kentte suç oranlarının son üç yılda sürekli azaldığını ortaya koyuyor. 2007-2008 yıllarının ilk 4 ayı karşılaştırıldığında genel suçlarda yüzde 21, adam öldürme, gasp ve dolandırıcılıkta yüzde 38 ve kapkaçta yüzde 59 oranında azalma var.

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, İstanbul'da şiddet olaylarının azalmasında polisin ortaya koyduğu performansı ve başarıyı takdirle karşıladıklarını bildirdi. Yaklaşık 12 milyon nüfusu bulunan İstanbul'da güvenliği sağlamanın zor olduğuna işaret eden Yalçıntaş, şiddetin tek başına polisiye tedbirlerle çözülmesinin mümkün olmadığına işaret etti. Yalçıntaş, kentin asayişinde özellikle son dönemde kat edilen mesafede emniyet teşkilatının büyük rolü olduğunu belirterek, "Polisin üstün gayreti bu başarıda önemli rol oynamıştır. Bu nedenle İstanbul'da şiddet olaylarının azalmasında polisimizin ortaya koyduğu performansı ve başarıyı takdirle karşılıyoruz. Emniyet teşkilatımızın yaptığı çalışmalar için hepimiz müteşekkiriz." diye konuştu. Araştırmayla İstanbullular açısından şiddetin sosyolojik ve psikolojik yapısını irdelemeye çalıştıklarını anlatan Yalçıntaş, tamamen bilimsel yöntemlerle gerçekleştirilen araştırmanın, bir suç analizi yapmaktan çok şiddetin toplumsal hayata yansımalarını masaya yatırdığını aktardı.

Rapor hazırlanırken, İstanbul'un tüm ilçelerinde 2 bin 150 kişi, 105 hükümlü ve 50 sokak çocuğuyla yüz yüze görüşüldüğünü belirten İTO Başkanı, şiddetin en önemli sebebinin işsizlik olduğunun da raporda ortaya konduğunu kaydetti. Yalçıntaş, araştırmanın bulgularına ilişkin olarak şu görüşleri dile getirdi: "İstanbul'da suç olaylarının nasıl azaltılabileceği' sorulduğunda alınan cevaplar son derece ilginç ve isabetlidir. Buna göre yüzde 38,8'i işsizlik, yoksulluk gibi ekonomik sorunlara çare bulunarak şiddetin önlenebileceğine inanıyor. Katılımcıların yüzde 18,9'u şiddetin önlenmesi için göçün durdurulması gerektiğini düşünüyor. Yüzde 15,8'i de toplumun eğitim seviyesinin yükseltilmesi gerektiğini aktarıyor."

Zaman
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2008 Pazar 12:50:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?