2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Cevahir İş Merkeziyle ilgili açıklamalar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Avrupa'nın en büyük, dünyanın ikinci büyük alışveriş merkezi Şişli'deki Cevahir Alışveriş Merkezi'ndeki yüzde 50 hissesini, Kuveyt Yatırım İdaresi'nin ana hissedarı olduğu İngiltere merkezli St. Martins şirketine 421 milyon 682 bin dolar bedelle sattı. Satış işlemi, 15 gün içinde Kadir Topbaş'ın onayının ardından kesinleşecek.
 
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, gazetecilerin Cevahir Alışveriş Merkezinin ihalesini nasıl geçtiğini ve ihaleyi onaylayıp onaylamayacağının sormaları üzerine, ihaleyi onaylayacağını belirterek, "421 milyon 682 bin dolar civarında teklif vermiş. 7 firma dosya almış bir firma katılmış ihaleye. Bu ihaledir, ihale şartları budur bizim düşündüğümüz rakamlar da bu rakamlar civarındaydı. Tabii konuşulan çokta dillenen bir rakam oldu. Bu demek ki diğer firmaları çok cazip bulmadıkları için katılmamış olabilirler. Bizim belediyemiz açısından kasaya giren rakam iyi bir rakam hayırlı olsun. Güzel bir rakam teklifi geldi bugüne kadar farklı bir şey gelmediğine göre farklı bir değerlendirme olmayacağı için ticarette şudur. Ticarette bir noktaya gelmişseniz bunun tekrar, tekrar sıkıntılar olmaması lazım tabi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak biz yatırımlara ulaşımlara ciddi kaynak ayırmak durumundayız. Bu da bizim için önemlidir. Bizim belediyemizin bu tarzda satması gereken yerler varsa bunun satılması için talimatta verdim" dedi.
 
Şu an borcu olmayan bir belediye olduklarını ancak kaynak bulmakda sıkıntı çektiklerini belirten Topbaş, "Borçlanma yetkimiz olmadığı için kendi öz kaynaklarımızı kendimiz üretmek durumundayız. Yeni bütçe ilavelerimiz var ek bütçe yapıyoruz. Bu bağlamda bölge için beklenen rakamın üstünde veya o civarda bir rakam. Geçen yıl itibariyle ilk göreve geldiğim yıl itibariyle bizim payımızı biz sattık bunun tamamına bu kadar rakam vermiyorlardı demek ki İstanbul un gelişmesi bu rakamı çıkarttı hayırlı olsun" diye konuştu.
 
Cevahir İş Merkezi'nin satışından alınan paranın nasıl değerlendirileceği konusundaki soruya Başkan Topbaş, "Ulaşım ağırlıklı kullanılacak nasip olursa 5 yıl için proğramımız şu an devam eden inşaatlar dahil olmak üzere 2011 yılına kadar İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak 18.5 katrilyon harcayacağız sadece ulaşımla ilgili deniz, kara, raylı, sistemlerin hepsi dahil olmak üzere 18,5 katrilyonu tedarik etmemiz gerekiyor. Bu satışlar veya bizim şirketlerimizi halka açma ve satma gibi kaynaklar oluşturarak bunu hedefimize koyduk ve başladık şu anda" şeklinde cevap verdi.
 
Bu paranın peşin olarak ödeneceğini yatırımların kent için yapıldığına değinen Topbaş, "Peşin ödenecek, hayırlı olsun alanda hayrını görsün. Bu bir yabancı yatırımcı bizim hissemizi alan cevahirler kendi hisselerini kendilerini ilgilendirir bu kentte kalan bir yatırım portföy yatırım değil bunu kimse bir yere götüremez bu kentte bu para aktif olarak kente tekrar yatırıma dönüşecektir bunlar kent adına önemli adımlardır. Kente yapılan yatırım ne kadar çok artarsa gelişmede o kadar fazla olur bizim arzu ettiğimiz mümkün mertebe yatırımları genişletmek ulaşım gibi alt yapı sorunlarını çözmek sıkıntıları berteraf etmek" ifadelerini kullandı.
İHA
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2006 Salı 18:57:25
Güncelleme :14 Kasım 2006 Salı 18:59:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?