3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Çevre için İstanbul'dan Sidney'e

İstanbul'dan Sidney'e bisikletle küresel ısınma potestosu...

Bisiklet Sporcusu Türk kızı Gizem Altın, küresel ısınmaya karşı eylem için ABD'li eşi Bryan Nance ile birlikte 25 bin kilometre pedal çevirerek Avusturalya'nın Sidney şehrine gitmek üzere İstanbul'dan yola çıktı.


1 2 ileriTürkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı'nın (TEMA) küresel ısınmayla mücadele projelerinden biri olan ''BisikleTEMA'' çerçevesinde biri ABD'li iki bisikletçi, 25 bin kilometre pedal çevirerek Avustralya'nın Sidney kentine ulaşmak üzere İstanbul'dan yola çıktı.

Gizem Altın ve ABD'li eşi Bryan Nance ve "Doğa" ismini verdikleri maskotu ile birlikte tur öncesi Taksim Gezi Parkı'nda düzenlenen etkinlikte Sidney'e uğurlandı. Aralarında Atilla Atasoy, Melik Ekener gibi sanatçıların da bulunduğu 100 kişiden oluşan bisikletli bir grup, eylemci çifti konvoy eşliğinde Tuzla'ya kadar götürdü.

Avrupa'dan yola çıkarak, Asya'ya geçtikten sonra Avustralya'ya kadar pedal çevireceklerini ve 25 bin kilometrelik tur boyunca 15 ülkeyi geçeceklerini söyleyen Gizem Altın, "Motorlu taşıtlar küresel ısınmanın yaklaşık yüzde 13'üne sebep olmakta. Küresel ısınmanın sebebi insani faaliyetler, bizim tüketim ve yaşam alışkanlıklarımız. Bunları değiştirmediğimiz sürece de küresel ısınmanın yavaşlaması ya da durması söz konusu değil. Yapacağımız çok küçük şeyler, yani daha az arabaya binmek ve kısa mesafelerde bisiklete binmek ile kendi payımıza düşenleri yaparak dünyamıza yaşam için şans vermiş oluruz'' diye konuştu.

Boğaziçi Köprüsü'nü de konvoy eşliğinde geçen çift, aralarında çocukların da bulunduğu bisikletli grupla Tuzla'ya hareket etti. Deniz geçişleri dışında 25 bin kilometrelik turda 15 ülkeyi gezecek olan çift, tüm ulaşımlarını bisikletle yapacak. Türkiye'den sonra Gürcistan ve Azerbaycan üzerinden Türkmenistan'a geçecek eylemci çift, tarihi ipek yolunu bisikletle geçecek.

Çin'den güneye inip, Güney Doğu Asya üzerinden Avustralya'ya geçecek ve turlarına Sidney'de son verecek çift, 2009 yılının Temmuz ayında Türkiye'ye geri dönecek.

iha
Yayın Tarihi : 9 Mart 2008 Pazar 17:52:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?