4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Çevreci gemiler havayı rahatlattı

Deniz Otobüsleri (İDO) işletmesi tarafından ilk olarak Sirkeci-Harem hattında sefere başlatılan çevreci gemiler, her gün taşıdıkları 8 bin araçla Boğaz trafiğinin yükünü hafifletiyor. Projeden önce günlük 3 bin 500 araç taşınan hatta, sayı ikiye katlandı.

Normalin çok altında yakıt harcayan ve daha az enerji tasarrufuyla aynı mesafeyi güvenli bir şekilde aşan çevreci vapurlar, hem trafiğe hem de çevreye rahatlama imkânı sağlıyor. Yakında devreye girecek Sadabad adlı arabalı vapurla 15 bin araç taşımayı hedefleyen İDO yetkilileri, çevreci tasarrufu sağlayan sistemin gemilerde şu an kullanılan yeni nesil pervaneler sayesinde elde edildiğini söylüyor.

2007'nin sonunda Suhulet vapuruyla başlatılan çevreci gemi projesi, İstanbullunun yüzünü güldürmeye başladı. Projeden önce Sirkeci-Harem hattında günlük 3 bin 500 araç taşıyan İDO, Sultanahmet ve Sahilbent gemilerinin de devreye girmesiyle rakamı 8 bine çıkardı. Yıl sonuna kadar devreye girecek Sadabad vapuru ve yeni düzenlemelerle taşınacak araç sayısının 15 bine kadar çıkacağını belirten İDO Gemi İnşa Projesi Sorumlusu İsmail İpek, yakıt tasarrufunun sağlanmasını, gemilerde kullanılan yeni pervane tahrik sistemi elektrik propation'a bağlıyor. Bu sistemle minimum egzost emisyonu sağlandığını ifade eden İpek, manevra kabiliyeti yüksek olan çevreci gemilerin, bu özelliğiyle fazla yakıt tüketmeden normalin çok altında enerjiyle aşması gereken mesafeyi aştığını kaydetti. Şu an kullanılan pervane sistemi olan 'Word Sneijder' dünya üzerinde bilinen en teknolojik pervane. Bu sistem sayesinde çevreye verilen zarar da en aza indiriliyor. İDO ayrıca, çevreci gemilerin en az yakıtla bu sefer aralığını almasını sağlayacak hız limitini buldu. Proje başlangıcında Sirkeci-Harem hattında gemilerde planlanan hız limitinin 14 deniz mili olduğunu vurgulayan İsmail İpek, yapılan ölçümlerle 12,5 deniz milinin çevreci ve tasarruflu ulaşıma uygun olduğunu tespit etmiş. Halen 3 vapurun çalıştığı Sirkeci-Harem hattında yaşanan yoğunluğa göre gemi sayısı günlük 5'e çıkarılıyor.

Günde 410 bin yolcu taşıyan İDO filosu, toplam 33 hatta 25 deniz otobüsü, 8 hızlı feribot, 17 araba vapuru, 32 şehir hatları yolcu vapuru ve Mavi Marmara Yolcu Gemisi ile 83 noktaya hizmet götürüyor. Sirkeci- Harem arasında 2006'da 1,3 milyon araç taşıyan İDO, bu rakamı 2007'de 1,4 milyona çıkardı. 2008 sonu itibarıyla yapımı tamamlanan 4 arabalı vapurla ise 2,5 milyona ulaşması hedefleniyor.

73 metre boyunda ve 18 metre enindeki çevreci gemiler 80 araç ve 600 yolcu kapasiteli. Dünyanın en gelişmiş manevra kabiliyetine sahip gemilerde Voith Sistemi, poyraz ve lodosta rahat manevra, kamera, gelişmiş seyir cihazları, 4 ana jeneratör, 6 saniyede tam yol ileriden tam yol tornistana geçebilme, yüksek ivmeli yavaşlama ve hızlanma gibi özellikler bulunuyor. 8 dakika seyir süresi bulunan gemiler, minimum yakıt sarfiyatı, düşük egzost emisyon, geniş ve ferah salon, panoramik camlar, klima sistemi, minimum titreşim, engelliler için asansör, tuvalet, özel ışık ve ses düzeni gibi özellikler taşıyor. Gemilerde bebek bakım odası, revir, büfe, 6 büyük (106) ekran LCD TV de müşterilerin hizmetinde.

...
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2008 Salı 15:29:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?