7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

Çevreciler, Boğazların boru hattı olmasını protesto ettiler

Doğa İle Barış Derneği ve Türkiye Çevre Kozası Gönüllüleri’nin "Türk Boğazlar Petrol Boru Hattı Değildir" sloganıyla düzenlediği eylemde yüzlerce sandal ve tekne İstanbul Boğazı’ndaki deniz trafiğini durdurdu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İdris Güllüce, Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül, Doğa İle Barış derneği Başkanı Yüksel Üstün’ün yanısıra çok sayıda çevrecinin destek verdiği eylemde Beykoz Paşabahçe Koyu’nda buluşan ve "Felaketten Önce Güvenlik İstiyoruz" ile "Türk Boğazları ve Karadeniz Petrol Boru Hattı Değildir" yazılı Türkçe ve İngilizce pankart taşıyan yüzlerce tekne meşaleler eşliğinde Beykoz’dan Ortaköy’e kadar İstanbul Boğazı’ndaki transit trafiğini engelleyerek konvoy halinde geldiler.

Eylem sırasında okunan bildiride, Türk Boğazları’nda son 50 yılda 700’ün üzerinde kazanın meydana geldiği hatırlatılarak, şöyle denildi:

"Türk Boğazları’ndan tehlikeli madde taşıyan gemilerin ve yüklerinin canlı yaşam ile doğal, tarih, kültürel ve ekonomik değerler açısından doğurduğu tehlikenin boyutu ve bir felaket yaşanma olasılığı her geçen gün artmaktadır. Türk Boğazları’ndan yıllık 180 milyon ton civarında tehlikeli yük taşınmakta olup, yakın bir gelecekte bu 250 milyon tona çıkarılmak isteniyor. Bu korkunç bir gelişmedir. Olası bir tanker kazası sonucunda UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ndeki 3 bin yıllık tarihi İstanbul kentinin de, 14 milyondan fazla insanın da hayatı tehlikeye girecektir ve tüm dünya ekenomisi milyarlarca dolarlık kayıplarla karşılaşacaktır. Kaybolacak doğal, tarihi ve kültürel değerlerin telafisi ise yoktur. Hiç kimse ekonomik ve siyasi çıkarlarla akıl dışı tehlikeye seyirci olmamızı bekleyemez. Türk Boğazları ve Karadeniz’deki tanker facialarıyla ilgili tüm dünyayı uyarıyor ve ilgili tüm kişi ve kurululşları güçbirliğine davet ediyoruz"

İstanbul Boğazı’na kıyısı bulunan bazı belediyelerinde katıldığı eylemi Boğaz’ın iki yakasındaki vatandaşlarda alkışlarla desteklediler.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2004 Pazartesi 09:41:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?