7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

Chirac'a fahri doktora

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ'NDEN CHIRAC'A FAHRİ DOKTORA

Fransa eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'a, Galatasaray Üniversitesi tarafından "fahri doktora" unvanı verildi. Chirac, Türkiye- Fransa siyasi diyalogunun son yıllarda hatırı sayılır biçimde yoğunlaştığını ifade ederek, "Hiç kuşkusuz Türkiye'nin bölgesel ve uluslararası arenadaki atılımlarıyla daha da güçlenecek" dedi.

Chirac, Galatasaray Üniversitesi'ne gelişinde Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı İnan Kıraç, Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga ve öğretim üyeleri tarafından karşılandı. Bir süre öğretim üyeleri ile sohbet eden Jacques Chirac, salona girişinde sevgi gösterileriyle karşılandı. Törende ilk olarak konuşan Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga "Barış için verdiği mücadeleyi şimdi kültürel farklılıklara saygıyı savunan, kurucusu olduğunuz vakıf çerçevesinde sürdürüyorsunuz.

Siz bir Türkiye dostusunuz, bunu defalarca gösterdiniz. Galatasaray Üniversitesi oy birliği ile size fahri doktora vermeyi kararlaştırmıştır" dedi.

Ardından doktora ünvanını alan Chirac, kendisine verilen cübbeyi giydi. Galatasaray Üniversitesi'nden fahri doktora almaktan son derece onur duyduğunu kaydeden Fransa eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, "İstanbul Boğazı'ndaki bu frankofon üniversiteyi kurarken, Türk hükümeti yüzünü yeniden Fransa'ya çevirdi. Galatasaray Üniversitesi, Atatürk'ün arzu ettiği modernleşme çerçevesi içine mükemmel biçimde oturmaktadır. Sizler her yıl Galatasaray geleneğini onurlandıran gençleri mezun eden, entelektüel zincirin

temel halkalarısınız. Üniversitenizin bu duruma getirilmesi için güçlü bir irade de gerekiyordu. Cumhurbaşkanlığı görevim boyunca daima ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin en değerli zincirlerinden biri olan kurumunuzun en iyi şekilde işlemesini gözettim. Bizim paylaştığımız dil insanlar ve toplumlar arasındaki ilişkilere belirli bir bakış sahibi olmamızı sağlamaktadır. Bu bakış, dayanışma ve kardeşlik değerlerini, yani insan hakları değerlerini esinlemektedir" diye konuştu.

Fransa'nın Türkiye'de yüzyıllardır yürüttüğü olağanüstü dostluk ilişkisi sayesinde bugün bir kader birliğinden söz edebildiğini kaydeden Chirac, "Bu kader birliğini yaşatmak bize düşüyor. Bu birlik yoğun bir siyasi diyalogla toplumlarımız arasında verimli alışverişlerle ve dünyada barışın yükseltilmesi yönündeki ortak katkılarla zenginleşiyor. Fransa -Türkiye siyasi diyalogu son yıllarda hatırı sayılır biçimde yoğunlaştı. Hiç kuşkusuz Türkiye'nin bölgesel ve uluslararası arenadaki atılımlarıyla daha da güçlenecek" şeklinde konuştu.

Fransa eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Türkiye'nin, Fransa'nın desteğiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne geçici üye seçilmesinden sevinç duyduğunu söyledi. Türkiye'nin diğer uluslarla birlikte hareket ettiğini teyit eden G20 bünyesindeki mevcudiyetinin özellikle Fransa'nın 2011 yılındaki G20 dönem başkanlığı perspektifinde sıkı bir işbirliği yönetmeyi sağladığını aktaran Chirac, "Gelecek yıllarda Türkiye'yi AB'de alacak. Bağ ne olursa olsun bu konudaki tutumumu biliyorsunuz. Bu bağın mümkün

olduğunda güçlü olması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye ve AB'nin ortak bir kaderi paylaştıkları ortadadır. Fransa-Türkiye ilişkileri aynı zamanda ülke toplumları arasında oluşturulmuş bağlarla da kendisini gösteriyor. İki toplum zaman içinde birbirini daha iyi tanımayı ve birbirini takdir etmeyi öğrendi. Kurumsal aktörleri, iş çevreleri ve sivil toplum örgütleri bu atılıma büyük katkıda bulundu. Her iki kültürü tanıyanların bilgi aktarma rollerinin önemi daha da büyümüştür. Ülkelerimiz tarihin ve

kaderlerinin emrettiği gibi paylaştıkları demokrasi ve laiklik imajında daha da birbirlerine yakın olsunlar" ifadelerini kullandı.

Fransa'daki Türkiye Mevsimi etkinliklerinin de çağdaş Türkiye'nin daha iyi tanıtılmasına katkıda bulunduğunu kaydeden Chirac, "Ülkenizin modern, canlı, dinamik, iddialı, tek kelimeyle çok daha doğru imajını yansıtarak görevini mükemmel bir şekilde yerine getirdi. Kader birliğimiz dünyada barışın yükseltilmesi konusundaki ortak kaygıda da kendini göstermektedir. Türk ve Fransız askerler Afganistan ve Lübnan'da görev yapmaktadır. Yan yana barışın korunması için çalışmaktadır. Barış içindeki çalışmalar

benim için son derece önemli. Savaş hiçbir zaman çare olamaz" dedi.

Törenin ardından basın mensuplarının, Deniz Baykal'ın CHP Genel Başkanlığından istifa etmesiyle ilgili yönelttiği sorularla karşılaşan Chirac, "Dostluk ve kardeşlik mesajımı iletiyorum" demekle yetindi.

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ'NDEN CHIRAC'A FAHRİ DOKTORA
GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ'NDEN CHIRAC'A FAHRİ DOKTORA
GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ'NDEN CHIRAC'A FAHRİ DOKTORA
GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ'NDEN CHIRAC'A FAHRİ DOKTORA
GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ'NDEN CHIRAC'A FAHRİ DOKTORA
GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ'NDEN CHIRAC'A FAHRİ DOKTORA
GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ'NDEN CHIRAC'A FAHRİ DOKTORA
İHA
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2010 Salı 13:27:05
Güncelleme :11 Mayıs 2010 Salı 15:32:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?