3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

CHP heyeti Paris'e gitti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasa tasarısının Fransız Ulusal Meclisi'nde görüşülmesi konusunda, "Eğer bu tasarı kabul edilirse, İsmet Paşa'nın tabiriyle gerçekten Fransa için itibar kırıcı bir gelişme olacaktır, çünkü bu uluslararası hukuka aykırıdır, Fransız anayasasına aykırıdır, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırıdır" dedi.
 
CHP milletvekillerinden oluşan bir heyet, sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasa tasarısının Fransa Ulusal Meclisi'nde yapılacak görüşmelerini izlemek üzere Paris'e gitti. CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ ve Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan'dan oluşan heyet, Fransa'ya hareket öncesinde Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Söz konusu yasa tasarısının görüşmelerini CHP heyeti olarak mecliste izleyeceklerini belirten CHP Genel Başkanı Yardımcısı Onur Öymen, "Eğer bu tasarı kabul edilirse, İsmet Paşa'nın tabiriyle gerçekten Fransa için itibar kırıcı bir gelişme olacaktır çünkü bu uluslararası hukuka aykırıdır. Fransız anayasasına aykırıdır ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırıdır.
Bu tasarı Türkiye ile Fransa arasındaki tarihi dostluğa çok olumsuz yansımaları olacak bir tasarıdır. Biz bunu engellenmesi için çaba sarfettik Geçen hafta da Paris'e giderek görüşmelerde bulunduk. Bazı milletvekilleri bu tasarının son derce saçma, anlamsız, yanlış ve hukuka aykırı olduğunu belirten beyanlarda bulundular ama öyle anlaşılıyor ki, iç politika düşünceleri birçok milletvekilini etkilemiştir. Bu tasarıya karşı olan çok sayıda milletvekili oylamaya katılmayarak bu tasarıya dolaylı destek verme ihtimali yüksektir" dedi.
 
Öymen, Türkiye'nin göstereceği tepkinin de önemine değinerek, "Umuyorum ki Başbakanın 'Biz onlarla aynı şekilde mukabele etmeyeceğiz, kana kan dişe dişe politikası yürütmeyeceğiz' sözlerini biz ya da kamuoyu yanlış anlamıştır. Eğer bu sözler tepkisiz kalacağız anlamına geliyorsa Türkiye itibarından çok şey kaybeder. Bunlara karşı tedbir almak lazım. Avrupa'nın diğer ülkelerindeki Avrupa Parlementosu üyelerini Türkiye'ye karşı kışkırtan Ermenistan'a karşılık gerekli tedbirleri almak lazım. Ermenistan Türkiye'ye karşı meydanı boş bulabileceğini zannetmemelidir. Böyle bir ortamda bizim yasa dışı bir şekilde 70 bin Ermeni vatandaşını Türkiye'de çalışmasına izin vermemiz akla aykırıdır. Hem hukukumuza, hem uluslar arası uygulamalara aykırıdır. Hiçbir ülke başka ülkeden kaçak işçilere göz yummazken, biz marifet yapıyormuşuz gibi bunlara göz yumuyoruz" diye konuştu.
 
Söz konusu tasarının meclisten geçmeden durdurulması gerektiği ifade eden Öymen, "Meclis'ten geçmesi bile başlı başına Türkiye'ye önemli bir mesaj olacaktır. Türkiye de mutlaka buna karşı tepkisin dile getirecektir. Dostluklar tek taraflı değildir. Biz Fransa'ya uyarıda bulunduk. Nesiller boyunca oluşturulan bu dostluğu tahrip etmek yanlıştır. Türkiye'nin başındaki hükümet bu sınavdan umarız başarıyla geçecektir, geçmesi için biz de destek oluruz. Ama hükümet buna karşı sessiz kalırsa o zaman biz tepkimizi halkla beraber gösteririz" açıklamasında bulundu.
 
CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ ise Cezayir misillemesi yapılmasının son derece yanlış olacağına dikkat çekerek şunları söyledi:
"Türkiye böyle bir misilleme yaparsa kendi tezine zarar verir. Çünkü Türkiye hukuki açıdan Fransa'ya şunu söylüyor 'Siz hem kendi ulusal hukukunuzu hem de uluslararası hukuku ihlal ediyorsunuz çünkü soykırımın önlenmesi sözleşmesi diye bir Birleşmiş Milletler sözleşmesi vardır ve bu sözleşme soykırım olduğunun belirlenmesini yetkili mahkemeye bırakır' Bu Türkiye'nin hukuki tezidir. Türkiye, Cezayir'de Fransa'nın soykırım yaptığını ileri sürdüğü takdirde bu tezini çürütmüş olacaktır".
 
Heyette yer alan bir diğer CHP Milletvekili Haluk Koç ise Fransa'nın bu yanlıştan dönmesi gerektiğini belirterek, "Dönmezlerse de Türkiye kendi yolunda, kendi çizgisinde, kendi dostluklarıyla, sahte düşmanlarını da tanıyarak devam edecektir" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2006 Çarşamba 18:11:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?