4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

CHP'den Topbaş'a suç duyurusu!

CHP İstanbul Milletvekilleri Mehmet Sevigen ve Çetin Sosyal, İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO)’ya bağlı taşeron BİMTAŞ şirketinde çalışan işçilere sendikaya üye olmamaları baskısı yapıldığını, bunun da anayasanın 51’nci maddesindeki örgütlenme hakkına aykırı olduğunu iddia ederek konuyu Meclis İnsan Hakları Komisyonu gündemine getireceklerini bildirdiler.

Sevigen ve Soysal, işçilere sendika baskısı yapıldığı iddiasıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile ilgililer hakkında da suç duyurusunda bulunacaklarını kaydettiler.

CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen ile İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, Meclis’te düzenledikleri ortak basın toplantısı ile özelleştirilmesi gündemde olan İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş.’de (İDO) çalışan işçilerle ilgili iddiaları gündeme getirdiler.

Sevigen, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin BİMTAŞ isimli taşeron şirketine bağlı çalışan işçilerin, İDO’da aynı işi yapan işçilerden üçte bir oranında daha az maaş aldığını, bu işçilerin sigortasız ve sendikasız çalıştığını bildirdi.

Sevigen, taşeron olarak çalıştırılan işçiler üzerinde baskı olduğunu savunarak “Bu işçiler gaz odalarına alınıyorlar. Kendilerine ‘ne sendikası, ne hak araması’ denilerek sendikadan istifaya etmeye zorlanıyorlar. Sendikadan istifa etmezlerse de kapının önüne konulmakla tehdit ediliyorlar. CHP olarak böyle bir uygulamayı protesto ediyoruz. Yüreğinde Allah korkusu olan hiç kimse bunları yapmaz” dedi.

Çetin Soysal da,İDO’da, taşeron şirket BİMTAŞ’tan 490 işçinin çalıştığını belirterek bunların 246’sının sendikalı olmak istediğini bildirdi. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa’nın 51’nci maddesinin örgütlenme hakkı verdiğini hatırlatan Soysal, BİMTAŞ isimli taşeron şirketin ise bu maddeleri ihlal ettiğini kaydetti.

İşçilere baskı uygulandığını ve sendikalaşma haklarının ellerinden alındığını ifade eden Soysal, BİMTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Hakan Bayer ile İnsan Kaynakları Müdürü’nün çalışanlarla tek tek görüşerek, sendikadan istifa etmeye zorladığı, aksi halde işlerine son vermekle tehdit ettiğini öne sürdü.

Konuyu Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nun gündemine de getireceklerini bildiren Soysal, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile ilgililer hakkında ise suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Soysal ve Sevigen, basın toplantısında BİMTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Hakan Bayer ve İnsan Kaynakları Müdürü’nün işçilerle görüşerek baskı yaptıkları ve işlerine son vermekle tehdit ettikleri ses kaydını da dinletti.

..
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2008 Çarşamba 14:56:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?